2014. augusztus 1., péntek

Ismét magyar prefektusa van Hargita megyének

Románia, magyarság, Hargita megye,  Maros megye, RMDSZ, Kelemen Hunor, Ponta-kormány, Petres Sándor
Petres Sándor

Victor Ponta román miniszterelnök úgy döntött, hogy Petres Sándor eddigi hargitai alprefektust nevezi ki a magyarok által többségben lakott romániai megye kormánymegbízotti tisztségére. 


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség eredetileg Maros megye prefektusi székébe akart volna magyar személyt juttatni, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt Maros megyei szervezete azonban erőteljesen ellenezte, hogy a megyének magyar prefektusa legyen. Az RMDSZ nem akarta fenntartani a patthelyzetet, cserében elfogadta a Hargita megyei tisztséget, Maros megyében pedig főleg oktatási kérdésekben vár engedményeket a PSD-től.

Az RMDSZ és a PSD a magyar szervezetnek a márciusi kormányba lépésekor állapodott meg abban, hogy Maros megyének az RMDSZ által támogatott prefektusa lesz, ami példa nélküli esemény lett volna a rendszerváltozás óta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI