2014. augusztus 13., szerda

Hőségriasztás Romániában, tanácsok kánikulában

időjárás, extrém időjárás, hőséghullám, kánikula, Románia, Országos figyelmeztetést adott ki szerdán a hőség miatt a román meteorológiai intézet, mivel a következő két napban a hőmérséklet sok helyen meghaladja a 35 fokot, helyenként pedig elérheti a 38 fokot.


A meteorológiai intézet jelentése szerint szerda reggel a sík- és dombvidéken a legalacsonyabb hőmérséklet is meghaladta a 20 fokot, Bukarest belvárosában pedig hajnalban 28 fokos minimumot mértek.

Az ország nagyvárosaiban légkondicionáló berendezéssel, ivóvíz-automatákkal és vérnyomásmérőkkel felszerelt elsősegély-sátrakat helyeztek ki a forgalmasabb tereken, ahol egészségügyi személyzet tud segíteni azokon, akiket rosszullét környékez a kánikula miatt.

A román vasúti társaság arra figyelmeztette utasait, hogy a távolsági vonatoknál akár egy órás késést is okozhat a hőség, ugyanis a sínek kitágulása és deformálódása miatt bizonyos szakaszokon sebességkorlátozást vezettek be.

A szerdán kiadott elsőfokú, sárga figyelmeztetés csütörtök estig van érvényben. Romániában 1951-ben jegyezték fel a legmagasabb hőmérsékletet: akkor 44,5 fokot mértek a Duna-delta térségében található Brăilán.
Mit kell tennünk kánikulában:
Ilyen nagy melegben fontos hűteni a testhőmérsékletet. Ajánlott hűvös helyen, légkondicionált helyeken tartózkodni. A ventillátor is hasznos lehet, de 35 fok felett az sem hatásos, mivel a meleg levegőt forgatja, és hozzájárul a szervezet kiszáradásához is. 
Az egyébként ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvíz, illetve tiszta gyümölcs-, vagy zöldséglé formájában. A tömény alkohol és a cukrozott szénsavas üdítő nem ajánlott. 
A hőség miatt veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek. 
Az autóval közlekedők vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot. Az allergiások menet közben ne nyissák ki az ablakot, mert a nagy melegben a gyomnövények pollenkoncentrációja is megnő. 
Ilyenkor általában az UV-sugárzás is nagyon erős. Emiatt is fontos, hogy 11 és 15 óra között mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Ajánlott továbbá széles karimájú kalap és UV-szűrős napszemüveg viselése.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.