2014. augusztus 27., szerda

Galéria: Megemlékezés az Úz-völgyében

1944 augusztusában, a román átállás után az Úz-völgyében törtek be először az akkori Magyarország területére a szovjet csapatok. Az Úz-völgye kijáratát az úgynevezett Mátyás király-erőd védte, amely részét képezte a Keleti-Kárpátokban kiépült magyar erődrendszernek, az Árpád-vonalnak.


Csíkszentmárton, Magyarország, megemlékezés, második világháború, Székelyföld, Úz-völgye,
A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra!
A román átállás miatt váratlanul bekövetkezett augusztus 26-i szovjet támadásnak több mint ezer honvéd esett áldozatul. Róluk és az első világháború 650 magyar hősi halottjáról minden évfordulón megemlékeznek az Úz-völgyi hadi temetőben.

Az 1944-es Úz-völgyi szovjet betörésről augusztus elsején került bemutatásra egy dokumentumkötet Sepsiszentgyörgyön: a T1224/Úz völgye 1944. augusztus 2-szeptember 19. című kötetet Kisgyörgy Tamás állította össze édesapja naplója alapján. A csaknem kétszáz fotóval illusztrált, forrásmunkának minősülő kötet a II. világháború utolsó évének történéseit eleveníti fel, olyan eseményekről szól, amelyeket az általános fejleményekre koncentráló történelemkönyvek nem szoktak rögzíteni

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI