2014. augusztus 7., csütörtök

Falu a tó mélyén: ledőlt egy magyar jelkép

Szent Iván havának utolsó napján jött a lesújtó hír: összedőlt az erdélyi falurombolás szimbóluma, az elárasztott Bözödújfalu templomtornya.


Bözödújfalu, bözödújfalusi templomtorony, Ceaușescu diktatúra, Erdély, kommunista falurombolás, magyarság, Románia, Székelyföld,
A leomlott római katolikus templom maradványai.
A képre kattintva galéria nyílik!
A Heti Válasz újságírói ellátogattak az egykori lakók találkozójára, hogy megtudják, mit rejt a tó mélye, és maradt-e még valami az eltűnt településből. És még az utolsó székely szombatos nénit is megtalálták. Részletek a Heti Válasz exkluzív riportjából.
A köveket és a téglát elhordták építőanyagnak, és a torony alapját is megbontották. A cserepek is mindig fogytak a tetejéről, azokat sem a halak ették meg – mondja a Heti Válasznak kesernyésen az egyik volt bözödújfalusi a víztározóból kimeredő, szimbólummá vált templomtorony összedőlésének okairól.
Amikor meghallottam, hogy összedőlt a torony, higgye el, nem rendített meg. Nekem nem ez a romos torony fáj, hanem ami annak idején történt. Az egész falunk pusztulása fáj máig – mondja Szombatfalvi József unitárius esperes, a bözödújfalusi „faluközösség” egyik vezetője.
A több mint kétszáz éves, festői Szombatfalvi-kúriában üldögélünk a tó szélétől pár méterre.
Ez a nagyszüleim háza volt, ha behunyom a szememet, máig látom nagyanyámat a nyárikonyha ajtajában, amint feltartott ujjal fenyeget minket, mert néha rosszalkodtunk. Hétszilvafás nemesek voltak a Szombatfalviak, több száz éve a faluban éltünk – teszi hozzá a lelkipásztor.
Húsz évig nem nagyon törődött Erdőszentgyörgy a bözödújfalusiakkal, de erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy megőrizzük a falu emlékét – magyarázza lapunknak Csibi Attila, a szomszédos település polgármestere, aki nemcsak a falu egykori emlékhelyének környékét hozatta rendbe, de becsvágyóbb tervei is vannak, mivel az anyaországból rengetegen jelezték, hogy adakoznának a torony újjáépítésére.
Erről még nem született döntés, szólnak érvek mellette és ellene is, és a végső szót maguk az érintettek, a település egykori lakói mondhatják ki. Lehet, hogy a beérkező adományokat inkább a kúria és a temetők felújítására, vagy éppen az unitárius templom még álló romjainak konzerválására, egy falumakett készítésére, esetleg a régóta hiányzó falumonográfia megírására kellene fordítani.

A szomszédos Kőrispatak szélső házában élő, 83 éves Csurok Margit egy még régebbi történelem utolsó élő tanúja, aki még átélte 1944-ben a bözödújfalusi székely szombatosok – egy zsidóvá vált, radikális protestáns szekta – tagjainak elhurcolását.

A teljes riport az augusztus 7-i Heti Válaszban olvasható. A lap elektronikus formában megvásárolható a Digitalstandon is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Heti Válasz