2014. augusztus 30., szombat

Élőhalott legenda 2.

Vannak emberek, akik haláluk után válnak legendává, és vannak olyanok, akiknek már életükben kijár ez a dicsőség. Az utóbbiak sorát erősíti hősünk is. 


emberek, Jövő utca, szokások, városi legenda, városi történet, városi élet, pamflet, Sepsiszentgyörgy,
Lépjen be velünk a Jövőbe!
S ha a fenti állításunkat még megtoldjuk azzal, hogy őlájbisága olyan távol áll a haláltól, mint a örökkön-örökké zöldellő bulvárréten kérődző Kiszel Tünde a Magyar Tudományos Akadémiától - pedig születésének dátuma nem ismert, valamikor időszámításunk előttre tehető -, akkor szinte mindent elárultunk az utca múltját, jelenét és jövőjét definiáló élőhalott legendáról.

Ő a Bé-közép okos-kaputelefon operátora, az utca Hacsikója, kinek egy erkölcsében egészséges közösség még éltében szobrot állítana. Azaz ültetne.

Igen, arra a betonvázú, fapados, kemény hátú ülőalkalmatlanságra, amin, nincs az az isten, hogy földi halandó megszusszanhasson, hisz' napkeltétől napnyugtáig rajta nyugtalankodik. Ráadásul, ha épp nem járdát szösztelenít, vagy nem rántást ránt, a neje is mellette kuporog, így a lépcsőház-elő egyetlen bútordarabja teljes széltében valamint hét- és naphosszában: „Okupádó!.
Itt fut össze minden szál,
de meg nem hajlik egy fűszál,
s a pitypangbóbita sem száll,
nem nyílik itt barka, rügy,
rajta megy át minden ügy.
Még a szájával is néz,
jelmondata: Résen légy!
Aki itt ül minden lát,
ha elmulasztja viszont-hallja:
Orbán-Viktor-Hungária,
Liberális diktatúra!
Este van má' 11,
Ho' vattok székelyek?!
Mogorva volt ma Marika,
szöniucáztam a bótba'.
Multikulti família,
nyakig szarban az unoka,
messze van-e innen Kína?
Porolt-e má' Samu bácsi,
mé' állt ide ez a kocsi?! -
nyálát túrja Erzse Laci:
a garázsból kijövet
elütött egy tehenet. 
Robocopék örököltek,
Töhötömék tönkre mentek,
a nyaralásnak idén lőttek.
Mi tévő lesz szegény Zsanett?,
férje esmén félrelépett.
Majd elválik, elválik-e,
feszült már az utca népe.
Járt-e nálad a vízórás?
„Apjuk, odaégett a rántás!”
Megszámlálhatatlan utcai legenda terjeng: honnan e sok energia, amivel a padot nyomja, hétfőtől vasárnapig, pirkadattól alkonyatig? Merre jár, mikor nem ott ül? Lakatlan szigeten üdül? Könyvet olvas, verset ír? Tévét néz, ha nincs papír? Vagy a pincében rámol, információt tárol? Mi megtudtuk, s el is mondjuk, egy nagy titkot róla tudunk.

Szépkorú szomszédunk nejével együtt kettős életet él: nappal láttatott arcukat éjszaka ledobják és féktelen orgiákat rendeznek. Innen a friss vér, hosszú életre esély. Maximumra hangosított hallókészülékkel reggelig nézik az előző napi műsorismétlést a Dunán, féktelenül vedelik az alma- és egyéb gyümölcsitalokat, őrülten táncikálnak a Kívánságkosár pörgő ritmusaira, az észveszejtő bugizás közben - mintha csak a patikában lennének - szórják a pénzt szerteszét,  aztán reggel felé felcsavarják a szőnyeget, majd irány a...
...Poroló. Porol ő,
zeng bele a temető.
S ha ez megvan,
megszusszan,
egy kenyéré' betoppan:
Dió, dió Janeiro!
Gyorsan adj egy meleg cipót! -
Sorba állni nincs időm,
mindjárt jön a kedvenc nőm,
kiülök a padkára,
fütyülök a halálra!
Első rész ►Élőhalott legenda

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
* A szövegben szereplő események, helyszínek és személyek a képzelet szülöttei, bármiféle hasonlóság valós eseményekkel vagy helyszínekkel, élő vagy valaha élt személyekkel, kizárólag a véletlen műve.
Fotó © Stefan E. Photography