2014. augusztus 12., kedd

Elhunyt Robin Williams

Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Williams Oscar-díjas hollywoodi komikus, színész, rendező és producer. Kedd hajnali hírügynökségi jelentések szerint a világhírű színész észak-kaliforniai otthonában feltehetőleg öngyilkosságot követett el.


elhalálozás, Robin Williams, Hollywood, depresszió, öngyilkosság
Robin Williams. Egy ideje depresszióban szenvedett.
A helyi hatóságok közlése szerint Robin Williams halálát fulladás okozhatta, a vizsgálat azonban még folyamatban van.

A színész 1998-ban kapott Oscar-díjat a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért mellékszereplőként, de főszereplőként is többször jelölték őt a díjra. A Golden Globe-díj többszörös kitüntetettje volt. Legutóbb A nagy nap, A komornyik és az Eszementek című filmekben volt látható.

Az elmúlt években alkoholproblémákkal küszködött. Ezt 2006-ban nyilvánosan is elismerte, és kezelésnek vetette alá magát. Legutóbb júliusban érkezett hír arról, hogy egy szenvedélybetegségekkel foglalkozó terápiás klinikára vonult be, folytatva korábban megkezdett elvonókúráját.

A színész szóvivője ugyanakkor keddre virradóan a dpa német hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Williams depresszióban szenvedett.
Bizonyos idő óta a depresszió ellen harcolt - jelentette ki Mara Buxbaun, aki tragikus és hirtelen veszteségről beszélt.
Robin Williams 1951. július 21-én született Chicagóban. Egyedüli gyerekként nőtt fel, így sokszor azzal szórakozott, hogy komédiásokat utánzott. Fiatal kora óta kitűnt gyors és pergő humorával.

Széles vásznon először a Popeye című filmben lépett fel 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világban Glenn Close oldalán. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnam!-ban lemezlovast alakított.

Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Holt költők társasága, az Ébredések - Robert De Niro oldalán -, a Jumanji, a Mrs. Doubtfire vagy a Halászkirály legendája.

1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legjobb alakítását, amiért a következő évben megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

Barack Obama: megnevettetett és megsirattatott minket

Megdöbbenve fogadta Hollywood Robin Williams halálhírét, kollégái, tisztelői fájdalommal emlékeztek a barátra, színésztársra, Barack Obama amerikai elnök a „maga nemében egyedülállónak” nevezte a 63 éves korában meghalt Oscar-díjas színészt.


depresszió, elhalálozás, Hollywood, Robin Williams,
Robin Williams az Oscar-díjak 82. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Kodak Színházban
2010. március 7-én.
Volt katona, orvos, géniusz, pesztonka, államfő, professzor, Pán Péter és minden más. Idegenként érkezett életünkbe, de úgy végezte, hogy az emberi lélek minden elemét megérintette. Megnevettetett és megsirattatott minket. Megosztotta tehetségét azokkal, akiknek szükségük volt a segítségére, köztük a külföldön szolgáló katonákkal - emlékezett a nagy nevettetőre az amerikai elnök, aki családja nevében együttérzését fejezte ki Williams családjával, barátaival.
Steven Spielberg „komikus géniusznak” nevezte Williamset, pályatársa, Steve Martin óriási tehetségnek. Glenn Close nemzeti kincsként méltatta az Oscar-díjast színészt, akinek csodálatos lelke volt.

Forrás: MTI | dpa