2014. augusztus 29., péntek

Dokumentumfilm készült a székelyföldi Siklódról

A budapesti Panoráma Vizuális Alkotóműhely filmes csapata 2013-14 telén a székelyföldi Sóvidéken forgatott dokumentumfilmet. 


A Rácz Géza rendezésében készült Számomra Siklód című alkotás az eldugott erdélyi falvak mindennapjait bemutató sorozat harmadik része: Atyha és Énlaka után most Siklód kerül bemutatásra.

Siklód, dokumentumfilm, Székelyföld, Panoráma Vizuális Alkotóműhely, falusi élet, magyarság, Számomra Siklód, Sóvidék
Siklód, az egyre fogyatkozó „zsákfalu”.
Sóvidék egyik legeldugottabb települése távol van a főutaktól, a hajdani négy helyett manapság már csak egyetlen földút vezet a „zsákfaluvá” vált elnéptelenedett, elöregedett településre, mely valaha Udvarhelyszék egyik legnépesebb települése volt. Régi fényéből még megőrződött az egységes falukép, talán éppen e nagymértékű elszigeteltsége miatt maradtak fenn az építészeti, népviseleti hagyományok is.

Siklód, dokumentumfilm, Székelyföld, Panoráma Vizuális Alkotóműhely, falusi élet, magyarság, Számomra Siklód, Sóvidék,
Az 50 perces film igazi különlegességnek számít az Erdélyről szóló alkotások körében, hiszen télen készült, amikor a nagy hó és hideg miatt a falu szinte teljesen el van szigetelve a külvilágtól, ahonnan még jó idő esetén is igen ritkán érkezik idegen, nemhogy ilyenkor.

Az ott lakókon kívül keveseknek adatik meg, hogy téli pompájában láthassák Siklódot, ezért aki megnézi ezt a filmet, még ezzel a látvánnyal is gazdagodhat.

A film, mint ahogy a sorozat eddigi részei is, az emberek hétköznapjainak bemutatásán keresztül ismerteti meg a nézőt a falu életével. Érdekes, hogy ezen a vidéken, még az egymáshoz közel lévő falvakban is mennyire különféle ez az élet.

Siklódon, az egyre fogyatkozó faluban kétféle ember lakik: az egyik, aki kisebb kihagyásokkal ugyan, de az egész életét itt élte le, a másik, aki több évnyi távollét után, megunva, megelégelve a városi életet, visszaköltözött a faluba, a szülői házba - amit immár nem fenyeget az enyészet - és gyerekkori álmát valóra váltva otthon próbálkozik a gazdálkodástól a faluturizmusig majd'mindennel. Különböző emberek, különböző életutakkal, ami közös: a falu szeretete, az ősök iránti tisztelet.


Rendezte: Rácz Géza
Fényképezte: Rácz Géza és Lipcsei Attila
Vágó: Frank Gábor
Zene: Carli Filpo

A filmet 2014. augusztus 31-én, vasárnap, magyar idő szerint 22:06 órától sugározza Vetítő című műsorában a Hír TV. Ismétlések: szeptember 3-án, szerdán 14:06-tól és szeptember 6-án, szombaton 22:06-tól.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.