2014. július 26., szombat

Újra lobognak a székely zászlók Kézdivásárhelyen

magyarság, nemzeti jelkép, nemzeti szimbólumok, székely zászló, Kézdivásárhely, Székelyföld,

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében vontak fel szombat este újabb nagy méretű székely zászlókat Kézdivásárhely egykori katonaneveldéje előtti téren.


Az ünnepélyes zászlófelvonásra azt követően került sor, hogy egy nappal korábban Kovászna megye prefektusa bíróságon támadta meg a rendezvényre kibocsátott városházi engedélyt, és ezzel felfüggesztette az engedély hatályát. Szombaton Kézdivásárhely polgármestere újabb engedélyt bocsátott ki a rendezvény megtartására.

Semjén Zsolt a zászlófelvonási ünnepségen románul is megköszönte Kovászna megye prefektusának az országos reklámot. 
Az Európai Unióban nincs precedens arra, hogy egy nemzeti közösséget korlátozzanak szimbólumai használatában. Magyarországon a román közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki azokat, ahová akarja. Magyarország azt az autonómiakoncepciót fogja támogatni, amit az erdélyi magyarság megalkot magának — mondta beszédében a miniszterelnök-helyettes.
Bokor Tibor, Kézdivásárhely RMDSZ-színekben megválasztott polgármestere beszédében elmondta: a furfangos eszű székelyeknek meg lehet tiltani valamit, de nem érdemes. Hozzátette: annyiszor vonnak fel újabb zászlókat, ahányszor szükség lesz rá. 
A zászlók újra lobognak, jelzik, hogy a székelyek kiállnak a jogaikért — jelentette ki a polgármester.
A zászlófelvonás mintegy ezer résztvevő előtt zajlott. Korábban az RMDSZ aktivistái 500 kis zászlót osztottak ki a tömegben.

Kézdivásárhelyen 2013 március 15-én is Semjén Zsolt jelenlétében vontak fel nagy méretű székely zászlókat a város főterén álló Gábor Áron-szobor melletti zászlórudakra. A zászlókat május 30-án a polgármester eltávolíttatta miután a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben rendelte azt el. Tiltakozásképpen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái 50 székely zászlót tűztek ki a város főterén álló épületekre.

Bokor Tibor polgármester már májusban közölte, hogy új helyszínen, a város főterétől mintegy száz méterre, az egykori katonanevelde elé állítják fel a zászlórudakat, vonják fel a zászlókat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI