2014. július 2., szerda

Kollégáját fojtogatta Csíkszereda polgármestere

Bűnügyi vizsgálat indult Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy torkon ragadta egyik képviselőtársát az RMDSZ önkormányzati frakciójának június 24-i tanácskozásán.


bűnügy, Csíkszereda, Románia, Ráduly Róbert Kálmán, Székelyföld, városi tanács, önkormányzat,
Testi sértés gyanújával indult vizsgálat Csíkszereda polgármestere ellen
Az eseményről az Agerpres hírügynökség számolt be szerdán a csíkszeredai ügyészség közleménye alapján. Az ügyészség közölte, testi sértés gyanúja miatt szerdán bűnügyi vizsgálat indult a polgármester ellen.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője elmondta, az ügy állítólagos sértettje a szerdai napon a rendőrségen és az ügyészségen egyaránt feljelentést tett. A feljelentő arra is kitért, hogy nem ez az első hasonló ügy: a polgármester korábban az egyik - szintén RMDSZ-es - alpolgármestert is bántalmazta.

Egy június 24-i RMDSZ-ülésen Csucsi András Róbert egy helyi lakos panaszát tette szóvá a polgármesternek. Ennek következtében előbb vita kerekedett, durva szavak hangzottak el, majd Ráduly a tanácsos mögé állt és szorongatni kezdte a nyakát. A feljelentés szerint az agressziónak fizikai nyoma is maradt.

A HotNews.ro úgy tudja, a városi tanácsosok közül senki nem mert beszélni az incidensről, mert tartanak Rádulytól. Antal Attila alpolgármester ugyan elmondta, hogy ezen a bizonyos ülésen jelen volt, ám nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy fojtogatás történt. Szőke Domokos alpolgármester, akit a portál szerint korábban szintén bántalmazott Ráduly, azt mondta: nem kívánja kommentálni a történteket.
KAPCSOLÓDÓ

Az RMDSZ színeiben megválasztott Ráduly viszont elismerte, hogy pártja önkormányzati frakciójának múlt keddi ülésén "nem tűrte el képviselőtársa sértegetését", de hozzátette, az ügyet lezártnak tekintette az e hét keddjén tartott frakcióülés után, amelyen alaposan átbeszélték a történteket, és többször is bocsánatot kért képviselőtársától.
Sajnálom és restellem az ügyet, de olyan szinten sértegetett, amit nem tudtam lenyelni. Ebből a történetből csak azok a hatóságok jönnek ki jól, amelyek szemében régóta szálka a személyem. 
A konfliktus nyilvánosságra kerülése megmutatta, hogy a szekus hálózatok tovább működnek, személyes és csoportérdekeiknek megfelelően összejátszanak a központi sajtó székelyföldi tudósítóival - vélekedett a polgármester.
A polgármester arra utalt, hogy tavaly augusztusban megkergetett és elfogott egy férfit, aki régóta követte és fényképezte őt. Az incidens után a Román Hírszerző Szolgálat szóvivője elismerte, hogy a rendőrségnek átadott férfi a hírszerzés szolgálatában áll, de azt is hozzátette, hogy az illető szabadidejében figyelte a polgármestert, és nem teljesített hivatali megbízatást. A hírszerző testi sértésért tett feljelentést a polgármester ellen, az eset kivizsgálása folyamatban van.

A helyi sajtó sokat foglalkozott az önkormányzat és a rendőrség között kialakult feszült viszonnyal. Ráduly Róbert márciusban lemondásra szólította fel a rendőrparancsnokot egy - rendőrök által okozott, három halálos áldozatot követelő - közúti baleset után. A rendőrség a közelmúltban kitérő válaszokat adott az önkormányzati testületnek a balesettel kapcsolatos, írásban benyújtott kérdéseire.

Ráduly Róbert Kálmán harmadik mandátumát tölti Csíkszereda élén.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI