2014. július 3., csütörtök

Kétnyelvű utcanévtáblák jelentek meg Marosvásárhelyen

Nem hivatalos kétnyelvű utcanévfeliratok kerültek marosvásárhelyi magánházak falaira csütörtökön - olvasható a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen elnevezésű civil csoport Facebook-oldalán.


Románia, Marosvásárhely, anyanyelvhasználat, magyarság,
Nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák Marosvásárhelyen
Az akcióhoz a kisebbségi anyanyelvhasználatot szorgalmazó, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai érvényesítéséért küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom nyújtott szakmai támogatást.

A magánházak falára, a tulajdonosok beleegyezésével felszerelt táblákon azokat a magyar elnevezéseket tüntették fel, amelyek a marosvásárhelyi városi tanács egy 2007-ben elfogadott határozatában szerepeltek.

A hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákról a polgármesteri hivatal feladata gondoskodni: az akcióval azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen.

A csoport szerint a negyedik mandátumát töltő Dorin Florea polgármester csak a választások alkalmával köszönti magyarul potenciális szavazóit, de nem teszi lehetővé a magyar nyelvű ügyintézést és nem gondoskodik a magyar nyelvű feliratozásról.

A civilek nehezményezik, hogy Peti András, az RMDSZ színeiben megválasztott alpolgármester korábbi ígéretei ellenére a kétnyelvű utcanévtáblák mindeddig nem jelentek meg Marosvásárhely utcáin.

A városháza korábban csak az "utca" vagy "tér" szavakat tüntette fel magyarul a csaknem felerészt magyar lakosságú Marosvásárhely román nyelvű utcanévtábláin: a Városháza utcát például "Str. Primăriei utca" feliratok jelezik, a Dózsa György úton pedig "Str. Gheorghe Doja utca" feliratú táblák sorakoznak.

Romániában a hatályos közigazgatási törvény szerint a település- és intézményneveket kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni, ahol egy adott nemzeti kisebbség teszi ki a lakosság legalább egy ötödét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Facebook