2014. július 20., vasárnap

János és Timpex Amata a Székely Vágta nyertesei

Timpex Amata nevű lován a Kovászna megyei Lemhény község lovasa, Zsigmond János nyerte vasárnap a háromszéki Óriáspince-tetőn tartott negyedik Székely Vágtát. A pódium második fokára Gyergyószentmiklós lovasa, László Pál, a harmadikra pedig Szotyor képviseletében Mokán János állhatott.


Székely Vágta, Óriáspince-tető, Nemzeti Vágta, magyarság, hagyományok, Timpex Amata
A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra
A budapesti Nemzeti Vágtán a három dobogós mellett a Székely Vágtát szervező Sepsiszentgyörgy lovasa képviselheti a székelységet.

A szervezők egy Góbé Futamnak elnevezett versenyt is rendeztek a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. Tavaly lova eredetigazolásának a hiányosságai miatt nem vehetett részt a Nemzeti Vágtán a Székely Vágta győztese.

A Székely Vágta Góbé Futamát Szotyor lovasa, Bartha Ferenc nyerte Fecske lovával, aki az 1200 méteres pálya utolsó méterein előzte meg Gyergyószárhegy, Csíkkozmás és Kézdivásárhely lovasait.

A Sepsiszentgyörgytől mintegy 15 kilométerre levő Óriáspince-tetőn a közönség Pászka Lehel székely lovasíjásznak is szurkolhatott, aki arra tett kísérletet, hogy lován nyereg és kantár nélkül vágtatva 400 méteren 14 céltáblába találjon bele íjával. A szervezők bejelentése szerint a 34 másodperc alatt megtett táv és a 13 eltalált korong is világcsúcsnak számít.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI