2014. július 11., péntek

Kelemen kiegyezett Pontával

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ kormányon maradásáról döntött pénteken Kolozsváron a Szövetségi Állandó Tanács, Kelemen Hunor viszont lemond a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségről, a SZÁT a szövetségi elnököt kérte fel arra, hogy legyen az RMDSZ államfőjelöltje.

A román nyelvű HotNews hírportál értesülése szerint csütörtök este Victor Ponta miniszterelnök kompromisszumot ajánlott Kelemen Hunornak: Románia nem vonja vissza az Európai Unió bíróságához benyújtott keresetét, de nem tartja már azt fenn. Az RMDSZ-elnök elfogadta az ajánlatot.


Európai Bizottság, Európai Unió, kisebbségi jogok, kisebbségvédelem, magyarság, Minority SafePack, Ponta-kormány, RMDSZ, Románia
Szent a béke: Kelemen kiegyezett Pontával
Az MTI RMDSZ-es belső forrásokra hivatkozva azt írja: a szövetség ma ülésező döntéshozó szerve, a Szövetségi Állandó Tanács immár a miniszterelnök kompromisszumos javaslata ismeretében hoz döntést arról, hogy kilépjen-e a kormányból a szövetség.

Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság jogvitájába.

Kelemen Hunor kijelentette: számára vállalhatatlan, hogy felperes és alperes is legyen egy időben a luxemburgi perben, és kilátásba helyezte az RMDSZ kormányból való kilépését, ha a román kormány nem vonja vissza keresetét. Victor Ponta miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy a luxemburgi kereset a román állampolitika része, ezen a terén nincs helye az alkudozásnak, viszont folytatná az együttműködést az RMDSZ-szel.
Ion Cristoiu - Evenimentul Zilei 
Az RMDSZ egyszerűen nevetséges. Kelemen Hunor szombaton, 2014. július 5-én ahelyett, hogy az RMDSZ távozását jelentette volna be a kormányból, azt mondta, megvárja szerdát, július 9-ét, hogy elbeszélgessen Victor Pontával. Mintha Ponta valahol az Olimposzon lett volna, Aphrodité cirógatásával elfoglalva és a halandó Kelemen Hunor nem zavarhatta meg. 
Az RMDSZ-nek esze ágában sem volt kilépni a kormányból. De az ostoba magyarok kedvéért el kellett játszania egy kicsit a nacionalista PSD-vel szembeni határozottság komédiáját. Nos, pénteken az RMDSZ letörölte az arcáról a PSD köpetét és bennmaradt a kormányban.
A Szociáldemokrata Párt körül kialakult kormánykoalíciónak az RMDSZ nélkül is többsége lenne a parlamentben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI via Hotnews
Fotó: Mediafax