2014. július 10., csütörtök

Egymondatos hírek kávé mellé

magyar reformátusok világtalálkozója, Sepsiszentgyörgy, Kálvin-tér, Kálvin-szobor
Kálvin-szobor: avatásra kész
Július 10-én Sepsiszentgyörgyön egész napos rendezvénnyel ünneplik a magyar reformátusok világtalálkozójának zárómomentumát.


Az esemény fénypontja Kálvin János reformátor egészalakos szobrának felavatása lesz a Kálvin téren, majd este kerül sor a Magyar Református Egyház Konventjének plenáris ülésére. emellett zenei előadások, gyerekfoglalkozások, kiállítások, bibliai flash mobok zajlanak, és a város református templomai, és múzeumai nyitott kapukkal várják a látogatókat.
  • Kovászna megye prefektusa 30 napos határidőt szabott Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek, hogy érvényesítse a Románia hivatalos nyelvére vonatkozó törvényi előírásokat. Marius Popică prefektus egyes sepsiszentgyörgyi hirdetőtáblák szövegeit kifogásolta, amelyeken a román fölött szerepel a magyar felirat, vagy csak magyar feliratot tartalmaznak.
  • Zászlóháború. Egy olyan személy is idézést kapott a kézdivásárhelyi rendőrségre, aki június 19-én nem tartóz­kodott a Gábor Áron téren, nem vett részt tehát a zászlófelvonásban, ráadásul még nem is tagja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak.
  • Nem született megoldás a kormánykoalícióban kialakult feszült helyzetre Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Kelemen Hunor, kulturális miniszteri posztot is betöltő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke között lezajlott szerda délelőtti találkozón, ezért további egyeztetésekre kerül sor.
  • Pénteken Kolozsváron tanácskozik az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa, amelyet eredetileg azért hívtak össze, hogy a szövetség államfőjelöltjével kapcsolatos döntést előkészítse, de a SZÁT-nak immár azt is meg kell vitatnia: folytatja-e az RMDSZ a közös kormányzást a Szociáldemokrata Párttal.
  • Július 10. és 12. között 7 székelyföldi helyszínen mutatják be az Erdélyi Magyar Ifjak "Jogaink Romániában magyarul" című, hiánypótló kiadványát, amely magyar nyelven, közérthető formában tartalmaz alapvető jogi ismereteket, a mindennapjainkat érintő hatályos törvényeket és kisebbségi anyanyelvhasználati jogainkat. További részletekért kattintsanak IDE!
  • Az argentin válogatott 0-0-s végeredményt követően büntetőkkel 4-2-re nyert a holland csapat ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság második, szerdai elődöntőjében, így vasárnap a vb-címért mérkőzhet a németekkel. A brazil német elődöntőt követő médiacécóról ITT írtunk.
  • Pizzát rendelt éhes utasainak és a személyzetnek egy kifutópályán veszteglő repülőgép pilótája az Egyesült Államokban. A gép a rossz időjárás miatt kényszerült órákig tartó várakozásra a Wyoming államban lévő Cheyenne repülőterén.
Hölgyeim és uraim, a Frontier Airlines az államok egyik legolcsóbb légitársaságaként ismert, az önök kapitánya azonban nem fösvény. Épp most rendeltem pizzát a gép összes utasának - mondta be a pilóta a fedélzeti hangszórón.
  • Az első előzetes alapján lenyűgözőnek tűnik Ridley Scott (Gladiátor) új történelmi filmje, az Exodus: Istenek és királyok. Christian Bale karizmatikus Mózes lesz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.