2014. július 5., szombat

Az RMDSZ kilép, ha Románia nem lép ki

Az RMDSZ elvárja, hogy Románia lépjen ki abból a perből, amely a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi kezdeményezés ügyében indult az Európai Unió bíróságán, ellenkező esetben fontolóra veszi a koalícióból való kilépését - nyilatkozta szombaton Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Ponta-kormány miniszterelnök-helyettese.


Minority SafePack, Románia, RMDSZ, Ponta-kormány, kisebbségvédelem, magyarság, kisebbségi jogok,
Kelemen Hunor: Nem tudok tudathasadásos állapotban dolgozni!
Az RMDSZ az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával közösen dolgozta ki a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, amely a kisebbségvédelmet érintő témákban szorgalmaz uniós szintű jogalkotást.

A kezdeményezés bejegyzését az Európai Bizottság azonban elutasította, ez ellen fellebbezett az RMDSZ a luxemburgi bíróságnál, a perbe pedig - a Gandul.info portál közlése szerint - Románia is belépett, de nem az RMDSZ, hanem az EB oldalán.

Kelemen Hunor hangsúlyozta: az európai polgári kezdeményezést becsületbeli ügynek tartja, a koalíciós feszültségnek pedig csak az lehet a megoldása, ha Románia kilép a perből.

Arra a kérdésre, hogy kilép-e az RMDSZ a kormányból, ha a kormány nem vonja vissza a perbelépésről szóló döntését, Kelemen Hunor azt mondta: erre a kérdésre nem most kell válaszolnia. A külföldön tartózkodó politikus jelezte: az országba való visszatérése után, jövő héten megbeszélést folytat Victor Ponta miniszterelnökkel és bízik abban, hogy sikerül megoldaniuk az ügyet.

A kérdésre, hogy a külügyminiszter lemondása lehet-e a megoldás - Titus Corlățean egy lapinterjúban egyértelművé tette, hogy Románia bármilyen visszalépése ebben a kérdésben az ő lemondását eredményezi -, Kelemen Hunor azt mondta: ez nem az ő, hanem Corlățean problémája, hogy ő maga marad-e a kormányban.
Én abban bízom, hogy az a közös vállalásunk, hogy 2016-ig próbálunk egy jó kormányzást biztosítani, nem pedig 4 hónapra, az a miniszterelnök számára is fontos vállalás. Ha így van, Romániának a perből visszalépése nem okozhat semmiféle problémát - mondta Kelemen Hunor.
A miniszterelnökkel való találkozást követően, vélhetőleg péntekre összehívták a Szövetségi Állandó Tanácsot, amely megvitatja és döntést hoz az ügyben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Gândul | Transindex