2014. július 30., szerda

A románok utálják a magyarokat

A legtöbb román kedvezően ítél meg egy sor olyan államot, amely köztudottan nem rajong különösképpen érte, ellenben a szimpátialista végére sorolja Románia szomszédait, sőt mostohán bánik még a "testvéri" Moldovával is – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet július 1-6. között végzett, szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből.


román-magyar kapcsolat, felmérés, Magyarország, Románia, felmérés, INSCOP,

Nem meglepő: Oroszországgal együtt Magyarország is a "sereghajtók" közé került, no, de lássuk, kikkel szimpatizálnak a románok.

A megkérdezettek 84,3 százaléka válaszolta azt, hogy Németország neve hallatán többnyire pozitív érzései támadnak. A második helyen meglepetésre az a Nagy-Britannia áll (83,5 százalék), amely az utóbbi időben minden erejével azon van, hogy korlátozza a románok EU-tagsággal járó jogait.

A harmadik helyre Spanyolország került (83,2), majd három olyan állam következik, amely jó ideje szintén nem viszonyul túlságosan barátságosan a románokhoz: Olaszország (81) és Hollandia (79,3).

77,9 százalékos szimpátiamutatóval Franciaország csak a hatodik, ami szintén meglepő Románia ugyanis frankofón államnak tekinti magát. Az Adevărul című napilap által megkérdezett Constantin Bălăceanu-Stolnici román történész úgy vélte, Franciaország megérdemelné, hogy a románok jobban értékeljék, hiszen Párizsnak meghatározó szerepe volt a modern Románia megteremtésében. A felmérés eredményét azzal magyarázta, hogy a mai fiatalok már nem ismerik a történelmet.

Hirdetés ____________________________________________________
emi-tábor, Erdélyi Magyar Ifjak

A névsor végére kerültek Románia szomszédai. A legutolsó Oroszországot mindössze 37 százalék ítéli meg kedvezően, miközben 51 százalék egyértelműen negatív érzéseket táplál iránta. Magyarország sem áll sokkal jobban, amelyet 40,4 százalék pozitívan, 49,6 százalék negatívan ítéli meg.

A felmérés érdekessége, hogy a "testvéri" Moldovai Köztársasághoz mindössze a románok 68,8 százaléka viszonyul kedvezően.

A felmérés reprezentatív mintán 1055 személy megkérdezésével készült 3 százalékos hibahatárral.

2013 márciusában az IRES közvélemény-kutató intézet végzett egy hasonló felmérést, amiből akkor az derült ki, hogy a románok leginkább Magyarországot tekintik Romániával szemben ellenséges országnak. Akkor a románok 41 százaléka tartotta Magyarországot ellenséges országnak, második helyen Oroszország állt, amelyről 27 százalék nyilatkozott hasonlóan.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: nol.hu | MTI