2014. június 9., hétfő

Zarándokvonatok az Ezeréves határnál (VIDEÓ)

Idén immár hetedik alkalommal vitték utasaikat a magyarországi zarándokvonatok az Erdély és Moldva határán lévő Gyimesbükkre. Az Ezeréves határ Pünkösd vasárnapján idén is zarándokhellyé vált - székelyföldi településekről és az anyaországból is nagyon sokan érkeztek.


ezeréves határ, Gyimesbükk, magyarság, pünkösd, pünkösdi búcsú, zarándokvonat,
Illusztráció
Idén 4 külön vonat hozta a magyar zarándokokat a Csíksomlyói búcsú után Gyimesbükkre. Az állomáson Deáky András tanár, a pünkösdi gyimesbükki zarándoklat egyik ötletgazdája fogadta az érkezőket a polgármesterrel és a helyi hagyományőrző csoporttal együtt.

A zarándokvonatok utasai és az autóval érkezők is a térség legrégebbi templomához, a Kontumáci kápolnához vonultak. A szabadtéri színpadon a 250 évvel ezelőtti madéfalvi veszedelem idején menekülők leszármazottjait képviselők, a gyimesi és a moldvai csángók is tartottak előadást, majd - a szintén zarándokvonattal érkező - Sebő Együttes koncertezett.A szabadtéri oltárnál tartott pünkösdi szentmisén Salamon József plébános a gyimesiek jeles példaképeire, Márton Áron püspökre, a madéfalvi veszedelem menekültjeit segítő Zöld Péter plébánosra és a templomépíttető Dani Gergely plébánosra emlékezett.
Nagy öröm ennyi emberrel együtt ünnepelni, lélekben egynek lenni - mondta a plébános.
Az ünnepség végén a zarándokvonatok Gábor Áron és a Mátyás király emlékére díszített mozdonyai az Ezeréves határra vonultak fel, Magyarország egykor legkeletibb vasúti őrházához, amely hét éve vasúti múzeumnak ad otthont.
KAPCSOLÓDÓ:
Hétfőn, június 9-én, reggel 10 óra körül érkezett a sepsiszentgyörgyi vasútállomásra a pünkösdi zarándokvonat. Az Össznemzeti Zarándokvonat néven egyesített Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors Csíksomlyóról Budapest irányába viszi a pünkösdi búcsúról hazafelé tartó utasokat. 
A vonat néhány perces megállás után indult tovább Brassó fele. Az állomáson az utasok ünnepi fogadtatásban részesültek, amelyhez a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola fúvós diákjai is hozzájárultak. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Duna TV
Archív fotó: szekelygyors.hu