2014. június 18., szerda

Villámcsődület Wass Albertért

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közös demonstrációján a Wass Albert könyvei és szobra elleni hatósági fellépés ellen tiltakoztak. Az esemény több tucat résztvevője közül sokan Wass Albert-kötetet tartottak a kezükben.


villámcsődület, Wass Albert, Tőkés László, EMNP, EMNT, magyarság, kultúra, irodalom,

Amint azt megírtuk, a pünkösdi búcsú idején a csíksomlyói könyves standokról a rendőrök levetették Wass Albert könyveit - egy árustól tíz könyvet el is koboztak -, Szovátán pedig lefoglalták a magánterületen felállított Wass Albert-szobrot.

Az eseményen részt vett Tőkés László EP-képviselő is, aki felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt románok és magyarok közös óhaja volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás.
Az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában jelenleg nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az alapvető emberi jogok is csorbulnak. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak Wass Albert könyvei és szobrai ellen, betiltották Nyirő József újratemetését, és nagy elánnal küzdenek a székely nemzeti szimbólumok ellen.
Mint ismeretes, a román hatóságok Victor Ponta 2012 májusában történt hatalomra lépése óta perek sokaságát indították a székely zászlót kitűző önkormányzatok és közhivatalok ellen.

villámcsődület, Wass Albert, Tőkés László, EMNP, EMNT, magyarság, kultúra, irodalom,
A mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása - mondta Tőkés László, aki az utcai villámcsődület után kitűzte nagyváradi irodája erkélyére a székely zászlót.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI