2014. június 3., kedd

Székely lelemény: a csíkcsomortáni templomépítés viszontagságai

Ceaușescu diktatúra, Csíkcsomortán, dokumentumfilm, kommunizmus, Nagy Viktor Oszkár, Románia, székely lelemény, Székelyföld, templom, Securitate,

"Székely lelemény" címmel június 4-én látható a Duna Televízióban a csíkcsomortáni templomról szóló dokumentumfilm. A templom építése a székelyek összefogásának és nem kis furfangjának köszönhetően valósulhatott meg a Ceaușescu-diktatúra végóráiban.


Nem kis csodának számított, hogy a romániai falurombolások idején, a nyolcvanas években, a rettegett román titkosrendőrség, a Securitate rémuralma idején Székelyföldön, Csíkcsomortánban, több évtizedes próbálkozás után római katolikus templom épült. Kivételes kitartás és sok lelemény kellett hozzá.
Prófétai jelenség volt. Mindazoknak, akik hallottak róla, hogy a csíkcsomortániak nekiálltak templomot építeni, olyan erős üzenete volt, hogy ha épül a szentély, nem történhet meg, hogy lerombolják a falut - emlékezett vissza Gergely István, a falu akkori plébánosa.
Templomra persze nem kaptak volna építési engedélyt, ezért a kérelmet ravatalozó építésére adták be. Erre, nehezen bár, de Bukarest rábólintott, az építéssel azonban sokat kockáztattak: az építkezés során bukaresti hivatalnokok és a Securitate is többször kiszálltak a faluba. A helybeliek a szép lassan emelkedő falakat deszkákkal takarták el, hogy ne szúrhasson szemet, egy hatalmas templom kövei sokasodnak a területen.

A templom 1990-re készült el, addigra pedig a forradalom elsöpörte a diktatúrát.

Nagy Viktor Oszkár a helyiek ízes elbeszéléseire támaszkodó alkotását a Médiatanács pályázati támogatásával készíthette. A Székely lelemény június 4-én 17 órakor lesz először látható a Duna Televízióban.
A rendezőről röviden:Nagy Viktor Oszkár filmrendező 1980. január 26-án született Gyöngyösön, 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán. Játék- és dokumentumfilmeket egyaránt készít. Különösen érdekli a különböző nemzetiségű emberek, kultúrák találkozása. 
A Két világ közt című, a bicskei átmeneti menekülttáborról készült filmje 2011 szeptemberében a Jameson CineFest dokumentumfilmes fődíját, 2012-ben pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége filmkritikusi díját kapta. 
Az Apaföld címmel vetített első nagyjátékfilmjéért, amelyet nemcsak rendezőként, de vágóként és forgatókönyvíróként is jegyez, 2009-ben a 40. Magyar Filmszemlén megkapta a külföldi kritikusok által odaítélt Gene Moskowitz-díjat.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió
Fotó: Diósi Imre