2014. június 4., szerda

Románok a zászlótörvény és a kötelező iskolai himnuszéneklés ellen

Az ActiveWatch román civil szervezet tiltakozik a zászlók használatát szabályozó romániai törvény tervezett szigorítása ellen, emellett ellenzi a kötelező reggeli himnuszéneklést az iskolákban - olvasható a szervezet szerdai közleményében.


ActiveWatch, oktatás, román himnusz, Románia, zászlótörvény,

A civil szervezet azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy május végén a román szenátus vita nélkül elfogadta az 1994/75-ös számú törvény módosítására irányuló indítványt, amit 35 szociáldemokrata törvényhozó kezdeményezett. Az ügyben döntő szava a képviselőháznak lesz, amely később határoz az indítvány sorsáról.

A törvénytervezet szerint elemi osztályban kötelezővé tennék a román himnusz rövidített változatának eléneklését minden reggel, illetve megtiltanák már nem létező államok zászlajának és címerének használatát, valamint olyan "egységek" jelképeinek kitűzését, amelyek államként való elismerésüket követelik. Ez utóbbi rendelkezés köz- és magánterületre egyaránt vonatkozik.

Az indítvány szövege szerint a román zászló kitűzése ezentúl "kötelező" lesz. A civil szervezet szerint a módosítás sérti a szabad véleménynyilvánítás, a szabad lelkiismerethez, valamint a tulajdonhoz való jogot, valamint a kulturális sokszínűséget.

Megállapítják, hogy az 1994-es jogszabály a román zászló kitűzését szabályozza a közintézményekben, ehhez képest a módosító indítvány "megengedhetetlenül, a törvényes kerethez képest aránytalanul kiterjeszti a jogszabályt a magánszférára".

Úgy vélik, a kezdeményezők nem indokolták meg, hogy milyen társadalmi szükséglet indokolja a felsorolt alapvető szabadságjogok korlátozását. Rámutatnak: az indítvány törvényerőre emelése azt jelentené, hogy például futballcsapatok szurkolói nem használhatják más államok zászlóját a mérkőzéseken, szállodák és vendéglők sem tűzhetik ki más országok lobogóját.

Az ActiveWatch szerint a nemzeti kisebbségek jogai is sérülnének, hiszen nem használhatnák saját jelképeiket, ami ellentmondana a román alkotmány 6. cikkelyének, amely szavatolja a kisebbségeknek a nemzeti identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez, és kifejezéséhez való jogot.

A civil szervezet megállapítja, hogy az az előírás, amely tiltja a már nem létező országok zászlajának a használatát, olyan abszurd helyzeteket teremthet, hogy történelmi témájú előadásokat nem lehet Románia területén bemutatni, illetve régi épületek homlokzatát - amelyeken ilyen jelképek láthatók - módosítani kellene.

A kötelező himnuszéneklés kapcsán úgy vélik, hogy a kezdeményezők eredeti elképzelésével éppen ellentétes hatást vált ki, mert a mindennapos éneklés hatására elértéktelenedik ez az ünnepélyes pillanat.

A román média úgy értelmezte korábban ezt a módosító indítványt, hogy a székely és a magyar zászló használatának megakadályozására irányul.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotó: Antena3