2014. június 18., szerda

Elő akarják-e mozdítani az autonómia ügyét?

Szerző: Kerekes Gyula
Megjelent a Háromszék napilap június 25-ei számában.

A Kovászna és a Hargita megyei kormánybiztosok újbóli, ezúttal az autonómiapárti határozatok ellen irányuló akciója, a székely önkormányzatoknak körlevélben kiküldött intése ismét előtérbe helyezte Székelyföld autonómia-ügyét.


magyarság, Székely Nemzeti Tanács, Románia, Székelyföld, autonómia, Izsák Balázs, RMDSZ,
Gyergyódirtó egyértelmű állásfoglalása
A román hatalom integrált meghiúsítási stratégiájának részeként érkeztek karöltve a Ponta-kabinet és a kormánykoalíciót erősítő, kirakatbábu szerepét betöltő RMDSZ majd-identikus válaszlevelei is, a Székely Nemzeti Tanács március 10-én, a Székely Szabadság Napján közfelkiáltással elfogadott autonómia-kiáltványára, illetve petíciójára.

A Kézdivásárhelyen minap meghiúsult zászlófelvonás, valamint a Gábor Áron-szobor melletti tartórudak eltávolítása olaj volt a székely-székely konfliktus tűzén, és hab a román hatalom tortáján. 

Mit látnak Pontáék Bukarestből?
Elsősorban azt, hogy nincs és nem is körvonalazódik konszenzus a magyarok között. Látják egyfelől a székelyek igényeit és törekvéseit Izsák Balázs személyében igencsak vokálisan reprezentáló SZNT-t, másfelől az erdélyi székely-magyar közösség érdekképviseleti szervezetéből hamisítatlan román párttá degradálódott és devalválódott RMDSZ-t és mindenkori vezetőit, akikre a Dâmboviţa-parti politikai latrinában való 25 évnyi lubickolás rendkívül káros hatással volt: elfelejtették küldetésük célját, román ajkú kollégáikhoz hasonlóan állandóan változó aktuálpolitikai érdekeik szerint és azok sikeres megvalósítása érdekében cselekszenek és szónokolnak, a lelkiismeret furdalás legkisebb jelét sem mutatva áldozzák fel az erdélyi és székelyföldi magyarság érdekeit, sőt, ha kell, önmagukat is arcul köpik, lásd: az RMDSZ sajtóirodája által kiadott, Izsák Balázsnak címzett válaszlevél, aminek egyedül a nyelve magyar, a szelleme már nem.

Ennél és a folyton fortyogó magyar-magyar feszültségeknél viszont súlyosabb ránk nézve az, amit az önkormányzatok félénk (nem)felzárkózása és a harmatgyenge civil támogatás üzen Pontáéknak.

A SZNT februárban kérte fel nyílt levélben az önkormányzatokat az autonómiapárti határozat szövegének elfogadására. Összesen 153 székely önkormányzatot. Ebből eddig Maros megyében Makfalva, Kovászna megyében Kökös és Uzon, Hargita megyében pedig Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Gyergyószárhegy, Székelyderzs, Kápolnásfalu, Gyergyóditró és Székelykeresztúr önkormányzati testülete fogadta el azt. Összesen 10 székely önkormányzat.

Nem túl jó arány, mondhatni siralmas, amihez ha hozzátesszük, hogy az autonóm Székelyföldet követelő petíciót aláírók száma messze elmarad a nagy menetelésen résztvevő 150 ezertől, még zavarosabb képet kapunk a valós székely népakaratról, arról, hogy mit is akar - vagy nem akar - a székely. Autonómiát? Nos, a Székelyek Nagy Menetelése megmutatta, hogy igen. A fenti adatok viszont teljesen másról árulkodnak, és ezt Pontáék is látják és minden adandó alkalommal láttatják Bukarestből.

Mi látszik ebből a zűrzavarból a nyugati kancelláriákban?
Hát az, hogy az RMDSZ kormányon van. Kisebb-nagyobb szünetekkel immár 25 éve. Ebből az Európa-szerte szinte egyedi pozícióból az RMDSZ elő tudja-e mozdítani az autonómia ügyét? - tette fel a kérdést Izsák Balázs. Tudja-e, tudja-e... Akarja-e: ez itt a kérdés!

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.