2014. június 10., kedd

Csíksomlyói búcsú: Wass Albert-köteteket kobozott el a román rendőrség

magyarság, irodalom, kultúra, Wass Albert, könyv, csíksomlyói búcsú, magyarság, Románia, Mese az elveszett szabadságról
Elveszett szólásszabadság?
A román rendőrök eltávolíttatták a szombati csíksomlyói búcsú árusainak standjairól a Wass Albert által írt könyveket - közölte kedden a székelyhon.ro portál. A könyvek kiadója hatalommal való visszaélésnek minősítette a történteket.


A Hargita megyei rendőrség gazdasági osztályának munkatársai ellenőrizték azokat az árusokat, akik a csíksomlyói búcsúra vezető út mellett állították fel standjaikat. Arra hivatkozva vetették le a standokról Wass Albert köteteit, hogy az írót jogerős ítélettel háborús bűnösnek nyilvánították az országban, és 2002 óta kormányrendelet tiltja a fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő szimbólumok használatát, és az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a népszerűsítését.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője a portálnak elmondta: egy árustól "rasszista feliratú" pólókat és tíz könyvet koboztak el. A Wass Albert-köteteket "további vizsgálatok elvégzése céljából" foglalták le. A vizsgálatok végén az ügyészség fog dönteni a könyvek kérdéséről. A szóvivő azt sem tartotta kizártnak, hogy a vizsgálatot a könyvek erdélyi kiadójára is kiterjesztik.

A portál szerint volt olyan árus, aki ezután elővigyázatosságból a Nyirő József-köteteket is levette standjáról.

A Székelyhon kérdésére Szabó Károly a székelyudvarhelyi könyvtár munkatársa megerősítette, valóban létezik Romániában könyvekre vonatkozó tiltólista, de az olyan kiadásokat tartalmaz, mint például Adolf Hitler Mein Kampfja. Szabó Károly szerint ha egy író felkerül a tiltólistára, értesítik a könyvtárakat, hogy a műveit raktáron kell tárolni, és csak kutatási célokra szabad kiadni. A könyvtáros hozzátette, nincs tudomása arról, hogy Wass Albert is felkerült volna a tiltólistára.

A marosvásárhelyi Mentor kiadó 1999-ben kezdte el Wass Albert műveinek a kiadását, 2012-ig összesen 44 kötetet jelentetett meg. A kiadó gondozásában Wass Albert nyomában Erdélyben címmel album is megjelent. Ezek a könyvek bármelyik erdélyi könyvesbolt kínálatában megtalálhatók.

Káli Király István, a kiadó főszerkesztője a Székelyhonnak határozottan cáfolta, hogy az író tiltólistára került volna. Szerinte a csíksomlyói incidens a "túlbuzgó ellenőrök" rovására írható. A kiadóvezető az eljárást hatalommal való visszaélésnek minősítette.

Az erdélyi arisztokrata családból származó Wass Albertet 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétében halálra ítélte. Azzal vádolták őt a korabeli román hatóságok, hogy 1940-ben, a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére.

A háborús bűnösök kultuszát tiltó romániai jogszabály értelmében három erdélyi településen távolították el talapzatáról az író szobrát, könyvei némelyike azonban román fordításban is megjelent.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Székelyhon | MTI