2014. június 6., péntek

Csíksomlyói búcsú: megkezdődött a liturgikus program

A csíksomlyói Kegytemplomban bemutatott szentmisével péntek este megkezdődött a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat liturgikus programja.


csíksomlyói búcsú, Csíksomlyó, pünkösd, katolikus egyház, ünnep, Székelyföld, Erdély, jubileumi Mária-év, csíksomlyói kegytemplom
A korabeli fotón (1933) a csíksomlyói Kegytemplom látható
A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartandó szombati szabadtéri hálaadó misére több százezer zarándokot várnak az egész Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról.

A félezer éves Boldogasszony kegyszobrot őrző templomhoz vezető Szék útja, illetve a ferences kolostor előtti tér már péntek este megtelt a búcsúra érkezett zarándokokkal, akik közül sokan virrasztással töltik az éjszakát a Kegytemplomban, a szombati szabadtéri hálaadásra készülve.

A péntek esti szentmisét celebráló Urbán Erik ferences szerzetes, a Kegytemplom igazgatója elmondta: 
A ferencesek azt kezdeményezték az egyházmegye főpásztoránál, hogy jelölje ki az idei szeptemberi Mária-búcsúval kezdődő és a 2015 őszéig terjedő időszakot jubileumi Mária-évnek, amellyel a gótikus templom főoltárát díszítő, hársfából faragott, az egyház által 1798-ban csodatevőnek nyilvánított Mária-szobor ötszázadik évfordulóját ünneplik.
A világ egyik legnagyobb, több mint két méter magas kegyszobrának pontos keletkezési ideje ugyanis nem ismeretes. Faragásának időpontját a szakértők az 1500 és 1530 közötti időszakra teszik, ezért kezdeményezték az évforduló kijelölését. Így a jövő évi pünkösdi búcsú lesz ennek a jubileumi évnek a kimagasló ünnepe.

A csíksomlyói búcsújárás több mint félezer éves, de főleg az utóbbi negyed évszázadban nőtte ki a Kegytemplomot és az előtte lévő teret, így került fel a pünkösd szombati szentmise a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe.
A Jóisten ott épített nekünk egy akkora bazilikát, hogy elférjünk. Ki nem mondottan nemzeti kegyhellyé is vált Csíksomlyó mára. Bár azt, hogy nemzeti kegyhely, azt a püspöki karnak kellene kimondani, ami várat még magára. 
Csíksomlyó nemcsak a hitnek az őrzője, hanem kultúrának és a nemzeti öntudatnak is a bástyája - jegyezte meg a ferences szerzetes.
Péntek este megérkezett a Székelyföldre az Össznemzeti Zarándokvonat néven egyesült két, Magyarországról indult különvonat, a Székely Gyors, illetve a Csíksomlyó Expressz több mint fél kilométeres szerelvénye.

A Boldogasszony zarándokvonat már csütörtök este befutott Gyergyószentmiklósra, pénteken pedig Gyimesbükkre, az Ezeréves határhoz vitte a csíksomlyói búcsúba készülő utasait.

A 37 ezres lakosságú Csíkszereda önkormányzata is nagy erőkkel készül a város lakosságának többszörösére rugó zarándok-áradatra, hogy az ünnephez méltó körülményeket biztosítsanak számukra. Több száz rendőr és csendőr vigyáz a zarándokokra, 15 mentőautó, három tűzoltó autó áll bevetésre készen.
Ez évről-évre egy nagy kihívás, de külön készülünk, nemcsak a ferences rendház, a katolikus egyház, hanem mi magunk is, és az egész térség önkormányzata, jó szándékú polgára - mondta Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.
Az utóbbi években a város egy plusz utat épített, hogy "kiváltsa" a csíksomlyói kegytemplomhoz vezető Szék utat, és így azon szombaton már nem lesz járműforgalom, az út teljes hosszában a zarándokok rendelkezésére áll.

A csíksomlyói Kegytemplomot már ma nagyon sok zarándok látogatta meg. Szombaton több százezer hívő érkezésére számítanak Csíkszeredában. A búcsús nagymisén Áder János magyar köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vesz.

A csíksomlyói pünkösdszombati búcsú korábban a pálos szerzetesekhez kötődött. 1567-től a reformáció hódítása mellett is katolikus hiten maradt székelyek fogadalmi zarándoklatává vált. Több mint két évtizede lett a magyar nemzet legnagyobb zarándoklata.
A búcsúnak egyetlen meghívottja van, a pünkösdi ünnepi szentmisének a szónoka. Ő azért meghívott, mert feladatot is kap. Másokat, mint zarándokokat várunk, ezért nem hívunk senkit, hogy ne érezzék azt, hogy nekik itt kell lenni – fogalmazott Urbán Erik ferences szerzetes.
Idén Oláh Dénes, marosvásárhelyi főesperes lesz az ünnepi szónok. A búcsús szentmise a két Somlyóhegy közötti nyeregben lévő Hármashalom oltárnál szombaton, közép-európai idő szerint fél 12-kor kezdődik. A Duna 11 órától élőben közvetíti az eseményt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI