2014. június 30., hétfő

Bözödújfalu: leomlott a templomtorony

Ledőlt a bözödújfalui templomtorony, a Ceauşescu-féle romániai falupusztítás legismertebb szimbóluma. A vízzel elárasztott Maros megyei székely falucska római katolikus templomának tornya több mint két évtizeden át dacolt az idő múlásával a víztározó közepén; a templomtorony három méter mély vízben állt, a parttól mintegy 25 méterre.


Erdély, Székelyföld, magyarság, Románia, kommunista falurombolás, Bözödújfalu, bözödújfalusi templomtorony,
Az utolsó fotó, mely immár kordokumentum is egyben.
A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra.
A falu emlékét ápoló Facebook-csoport oldalán számolt be egy szemtanú arról, hogy vasárnap, június 29-én, kora délután, egészen pontosan 14-14.30 között, leomlott a híres templomtorony. Az oldalon néhány képet is közzétettek a törmelékről, és az immár torony nélküli víztározóról.

Bözödújfalu egyike volt Erdély legismertebb modern kori látnivalóinak, és egyfajta zarándokhellyé vált, miután a Ceaușescu-diktatúra utolsó éveiben, az 1980-as évek végén egy víztározó építése miatt a középkori eredetű székely falu teljes lakosságát kitelepítették, és a völgyet elárasztották. A 625 méter hosszú és 28 méter magas gáta a Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében.

A víztározó a rendszerváltás után, 1994-ben nyelte el teljesen Bözödújfalut, amelynek lakóit korábban a szomszédos településekre költöztették. Az egykor 180 házból álló településből csak a barokk templom maradt látható az új víztározó kellős közepén.
Az egykori falu emlékét siratófal őrzi; a Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékmű márványtábláján a következő szöveg áll:
A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.
Bözödújfalu különleges helyet foglalt el a székelység kultúrájában mint az erdélyi szombatosok – zsidó-keresztények – utolsó menedékhelye egészen a második világháború korszakáig. Az aprócska településen négy vallás követői: katolikusok, unitáriusok, görög katolikus és a székely szombatosok éltek együtt. Az egykori unitárius templom mára már nincsen vízben, de az az épület is veszélyeztetett.

Erdély, Székelyföld, magyarság, Románia, kommunista falurombolás, Bözödújfalu, bözödújfalusi templomtorony, Ceaușescu diktatúra,
Ledőlt egy szimbólum.
A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra.
A templomtorony teteje már 2009-ben ledőlt egy viharban, most pedig falai is összeomlottak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | valasz.hu | Facebook