2014. május 30., péntek

Tusnádfürdőn megelégelték a medvegarázdálkodást

Medvék elköltöztetését kérték a román környezetvédelmi minisztériumtól Tusnádfürdő lakói - számol be mai számában a Krónika. Erdélyben él a világ legsűrűbb barnamedve populációja, ebből mintegy ezer példány Hargita megyében. Tusnádfürdőn egyre gyakrabban garázdálkodnak.


állatvilág, természet, barnamedve, Tusnádfürdő, Erdély, Székelyföld,
Illusztráció
Az állatok rendszeresen bejárnak a településre, pusztítják a háziállatokat és a termést és veszélyeztetik a lakosok és a turisták testi épségét.

Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a lapnak elmondta, egy anyamedve két boccsal, egy másik hárommal, valamint két fiatal, 2-3 éves állat jár be rendszeresen a fürdővárosba élelmet keresni.

Az egyik állat az udvarokba is betört és tyúkokat ölt meg, a másik pedig a tejautomatát rongálta meg. Az is előfordult már, hogy egy medve betörte egy idős nő házának az ajtaját és bement az előszobába élelemért.

   NYEREMÉNYJÁTÉK____________________________________________
  ____________________________________________NYEREMÉNYJÁTÉK

Albert Tibor, a fürdőváros polgármestere szerint fennáll annak a veszélye, hogy az emberre is támadnak a medvék. A mostani költöztetés előkészítéseképpen az illetékesek megfigyelik az állatok megszokott útvonalait, szokásait, hogy könnyebben befoghassák majd őket.

Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék egynegyede Hargita, Kovászna és Brassó megyében él. A legtöbb egyed, 1200 Kovászna megyében van, Hargita megyében 1000, míg Brassó megyében 600 medvét tartanak nyilván. Egy nemrégiben végzett számlálás szerint Romániában valamivel több mint 6000, míg Európa többi részén összesen 14000 medve él.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: AFP/Photononstop/Renato Valterza