2014. május 30., péntek

Táblagépek

Szerző: Kerekes Mária

Reggel a kávé mellett híreket szoktam hallgatni, hogy tudjam, hol élek. A hírek néha felkavarnak, esetleg meg is nevettetnek, attól függ…


kultúra, íráskultúra, toll, ceruza, billentyűzet, táblagép, iPad, Apple

Egyik nap azt taglalták svájci egyetemi tanárok, hogy az írás módja megváltozhat.
A toll és ceruza kimehet végleg a divatból, helyette táblagépeken tanulnak meg írni és olvasni a nebulók. Úgy kell tanítani és tanulni ezeken a kütyükön, hogy az majdani munkájában is segítségére legyen a diáknak. Elgon­dol­koztam.

Magam elé nézek, előttem billentyűzet, azt püfölöm, papír előttem, de nem én töltöm meg betűvel, hanem a nyomtató. Valóban, mikor írtam kézzel levelet? Nem is emlékszem. A könyvek margójára – régi szokás – ceruzával írom észrevételeimet, így is jegyzetelek. Aláírás mindig tollal. És vége.

A lausanne-i egyetem egyik tanára szerint "a toll végleges eltűnése a civilizációk összecsapását jelentheti. Olyan jelentőségű esemény, mint amikor megjelent a nyomtatás Gutenberg korában 1455-ben".

Más­fajta íráskultúra alakult ki néhány év vagy évtized leforgása alatt. Képi ábrázolás. Hiszen magad választhatod meg a betűk formáját, méretét, színét…

Szegényeb­bek leszünk? Kreatívabbak? Vagy egyszerűen újabb csodákra nyílik a világ?

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Háromszék
Fotó: közkincs/pixabay