2014. május 2., péntek

200 éves szalmatetős parasztház Szilágyságban

Nincs olyan nap, hogy ne állna meg hazai vagy külföldi turista lefényképezni a Szilágy megyei Hosszúrév nevezetességét, egy kétszáz éves parasztházat. 


turizmus, Szilágyság, parasztház, Hosszúérv,
Fotó: Agerpres
Az agyagból épült, szalmatetős gerendaház valóban mesebeli látvány. Érintetlenségének, elbűvölő varázsának egyik oka, hogy a villanyáram, a gáz és a víz a mai napig nincs bevezetve; a másik: a házikó életvidám, töretlen optimizmusú  egyetlen lakójának eltökéltsége, hogy megőrizze annak eredeti kinézetét.
Volt olyan nap is, hogy egyszerre húsz osztrák turista lepte el a házikómat. A falubeliek azt mondják, hogy belépti díjat kellene kérnem, mert múzeum értéke van — mesélte az Agerpres hírügynökségnek Iuliana Câmpean, akit a faluban mindenki Julika néniként emleget.
turizmus, Szilágyság, parasztház, Hosszúérv,
A kétszobás ház a mai napig jó állapotban van, a kétszáz év alatt csupán a szalmatetőt kellett egyszer lecserélni. Ennek költségeit szerény nyugdíjból spórolgatta ki — Fotó: Agerpres
A házikó a Szilágy megyei műemlékvédelmi szakemberek figyelmét sem kerülte el. A szilágysági művelődési igazgatóság illetékese elmondta, kezdeményezik majd a felvételét a védett műemlékek listájára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres via maszol.ro