2014. május 29., csütörtök

Lemondott Mesterházy Attila

Az MSZP távozó elnöke még a vasárnapi EP-választások eredményei ismeretében ajánlotta fel az ő és a teljes pártelnökség lemondását, viszont azt követően minden követ megmozgatott a színfalak mögött azért, hogy megőrizhesse a pozícióját. Ezen tények ismeretében némiképp váratlanul jött a mai bejelentés.


MSZP, Mesterházy Attila, Magyarország, politika, választások,

A szocialista politikus egy ad-hoc sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, kihangsúlyozván, hogy nem kíván indulni a következő tisztújításon, így nem kíván újraindulni a szocialista párt elnöki posztjáért sem.
Az MSZP április 6-án és május 25-én jelentős vereséget szenvedett el. Az MSZP elnökeként ezekért a kudarcokért vállalom a teljes felelősséget. Lemondok a pártelnöki funkcióról, nem indulok a tisztújításon, és lemondok a frakcióvezetői posztról is. 
Az MSZP-ért érzett felelősségem tudatában hoztam meg ezt a döntést, amely lehetőséget ad arra, hogy alapszabályszerűen, az önkormányzati választások szempontjait figyelembe dönthessen most szombaton az MSZP országos választmánya - jelentette ki Mesterházy Attila.
Hozzátette: a maga részéről mindenben támogatni fogja az MSZP-t és annak új elnökét.

A bejelentés után Mesterházy kiviharzott a sajtóteremből, kérdéseket nem lehetett feltenni. A bejelentésről az elnökséget sem tájékoztatta előre.

   NYEREMÉNYJÁTÉK____________________________________________
  ____________________________________________NYEREMÉNYJÁTÉK

Az MSZP országos elnökségének vasárnap esti lemondással kapcsolatos felajánlását követően voltak olyan vélemények a párton belül, hogy azonnal le kellett volna mondaniuk, nem pedig felajánlani a lemondásukat, mert ezzel lehetetlen helyzetbe került a választmány: ha a testület elfogadja a lemondást, akkor egy hosszú és bonyodalmas tisztújítás venné kezdetét, amikor már az őszi önkormányzati választásokra kellene készülni.

MSZP, Mesterházy Attila, Magyarország, politika, választások,
Mesterházy váratlan lemondásával most új helyzet állt elő az MSZP-ben: a párt alapszabálya lehetőséget ad arra, hogy eltekintsenek a felmenő rendszerű tisztújítástól. E szerint ha azért kell soron kívüli tisztújító kongresszust összehívni, mert a pártelnöki tisztség betöltetlenné vált, az MSZP választmánya a kongresszust összehívó határozatában dönthet úgy is, hogy a pártelnök megválasztására összehívott soron kívüli tisztújító kongresszust nem kell megelőznie a felmenő rendszerű tisztújításnak.

Mesterházy Attila 2010 óta volt az MSZP elnöke, Lendvai Ildikót váltotta a poszton. 2012-ben újraválasztották, párton kívül minden jelentős politikai csatában vereséget szenvedett.

A szocialista párt az áprilisi országgyűlési választásokon a többi baloldali párttal - Demokratikus Koalíció, Együtt-PM és Magyar Liberális Párt - közösen indult; az egyesült baloldal 25,57 százalékot szerzett.

A május 25-i Európai Parlamenti választáson már külön indultak a pártok. Az MSZP a várakozásoknál jelentősen gyengébb eredményt, 10,9 százalékot ért el, ezzel a harmadik legtöbb szavazatot kapta, a Fidesz és a Jobbik mögött. A Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM az előzetes kutatásokhoz képest sokkal jobban szerepelt, Budapesten például a Gyurcsány Ferenc vezette párt megelőzte a szocialistákat: az MSZP a régi bázisának számító fővárosban csak az ötödik lett.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.