2014. május 24., szombat

Katolikus ifjúsági találkozó Nagymaroson (VIDEÓ)

Szombaton került sor a nagymarosi ifjúsági találkozóra, a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, 1973 óta létező, évente kétszer - májusban és októberben - megrendezett országos lelki napjára.


Nagymaros, vallás, hit, Böjte Csaba, ifjúság, katolikus egyház, nagymarosi ifjúsági találkozó
Böjte Csaba ferences szerzetes
A mostani találkozó mottója az egyik legkorábbi hitvédőbeszédből, a Diognétoszhoz írt levélből vett mondat: "Szegények, és sokakat gazdagítanak" volt.

Az esemény témája szorosan kapcsolódott Ferenc pápa ifjúsági világnapi üzenetéhez, amelyet "Boldogok a lélekben szegények: övék a mennyek országa" címmel intézett a világ fiataljaihoz virágvasárnap.

A szentmise főcelebránsa és igehirdetője Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius volt, a főelőadást pedig Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója tartotta, akit a plébániakertben kérdezhettek tovább a témáról az érdeklődők.

Nagymaros, vallás, hit, Böjte Csaba, ifjúság, katolikus egyház, nagymarosi ifjúsági találkozó
Atya gyóntat egy hívőt
A programban szerepelt közös reggeli ima, szentségimádás, közös éneklés és táncház is. A református templom biblikus műhelynek adott helyet, a város felett magasodó kálvárián pedig lelkipásztorok válaszoltak a fiatalok kérdéseire. A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várták az érdeklődőket.

A találkozó része 1989 óta a Gyerekmaros, a gyerekeknek szóló lelki nap, amelyen csaknem nyolcszázan vesznek részt, korosztályok szerint öt altáborban. Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, ezekben 10-12 gyermek alkot közösséget. A Gyerekmaroson korosztályonként hittant tartottak, majd közösen részt vettek a szentségimádáson és a szentmisén is.

Nagymaros, vallás, hit, Böjte Csaba, ifjúság, katolikus egyház, nagymarosi ifjúsági találkozó

A találkozó története négy évtizedre nyúlik vissza, akkor Sillye Jenő zenész és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket tartottak, amelyeket később fiatalokkal foglalkozó papok a pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Magyar Katolikus Püspöki Konferencia