2014. május 13., kedd

Kányádi Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Az idén 85 esztendős Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, írót és műfordítót köszöntötték barátai, pályatársai és tisztelői születésnapja alkalmából kedden a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.


vers, költészet, Kányádi Sándor, magyarság, Kaláka,
Az ünnepségen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre
Az ünnepségen Kányádi Sándor verseit Havas Judit előadóművész és Őze Áron színművész mondta el, a megzenésített költeményeket a Kaláka együttes adta elő.

Kányádi Sándor az ünnepségen elmondta:
Az az igazi költő, akinek halála után évszázadokkal is mondják a verseit, ilyen például Petőfi Sándor. Az én Magyarországom addig terjed, ameddig a magyar nyelv, és ezt az általam nagyon szeretett országot addig szolgálom, ameddig csak tudom.
vers, költészet, Kányádi Sándor, magyarság, Kaláka,
A galéria megtekintéséhez
kattintson a képre
„Minden művészetek közül a magyar költészetet tartom a legszebbnek, a legfontosabbnak” - hangsúlyozta Melocco Miklós szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja köszöntő beszédében.

Hozzátette, hogy hiába tud fejből egy verset, elmondani képtelen, mert meghatódik a szavak, a gondolatok szépségétől.

Úgy fogalmazott, hogy ők Kányádi Sándorral barátok és sok időt töltenek együtt, verseit olvasva mégis gyakran megdöbben, hogy ismeri annak ma élő szerzőjét.

Kányádi Sándort hite és vallomása szerint az a cél vezeti egész életében, hogy a Kárpát-medencében és mindenhol, ahol magyarok éltek és élnek, a magyar költészetet közelebb vigye kicsikhez és nagyokhoz egyaránt - mondta E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.
Napi szinten érezzük a mával foglalkozó, nagyon is modern gondolkodását, törődő szeretetét, a veszélyeztetett emberi értékekért szóló szelíd bátorságát, egyetemes igénnyel mérhető költészete mellett is fontos, gyakorlatias jelhagyó tevékenységét - tette hozzá.
Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke arról szólt, hogy Kányádi Sándor „két lábon járó eleven példája annak, amikor a szó és a tett, a költészet és az élet egy és oszthatatlan”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI