2014. május 20., kedd

Autonómia-karaván | Máskép(p) az autonómiáról

Szerző: Z. Nagy István

2014. május 19-én, Székelyudvarhelyen, a Küküllő Szálloda konferenciaterme volt az állomáshelye az Erdélyi Magyar Néppárt autonómia-karavánjának. A karaván sepsiszentgyörgyi állomásól ITT olvashatnak beszámolót.


Székelyföld, magyarság, autonómia, Partium, EMNP, Toró T. Tibor, autonómia-karaván,

A média fokozott érdeklődésének örvendő találkozón Toró T. Tibor és Zakariás Zoltán, a Néppárt országos elnöke, illetve alelnöke – rövid történelmi bevezetőt követően - az autonómia alapfogalmai mellett az autonómiatípusokról és az önrendelkezés módszereiről, eszközeiről is beszélt.

A legnagyobb probléma ezen a területen – hangzott el a találkozón –, hogy az elmúlt 25 esztendőben csak beszélni sikerült róla, érdemi előrehaladás, az RMDSZ bukaresti kompromisszumokra törekvő politikája és a román politikai hatalom teljesen elutasító magatartása miatt, gyakorlatilag nem történt.

A Székely Nemzeti Tanács autonómiatervezeteit a román törvényhozás rendszerint visszautasította, elvetette azzal az indokkal, hogy Székelyföld szeparatista módon törekedik az önálló identitásra.

Székelyföld, magyarság, autonómia, Partium, EMNP, Toró T. Tibor, autonómia-karaván,

Az EMNP által támogatott törvénytervezet abban különbözik az eddigiektől, hogy Székelyföld autonómiája mellett Partium különleges jogállású régióba történő besorolását is megemlíti, illetve abban is, hogy a megfogalmazott autonómia-statútum érdemi módosítások nélkül alkalmazható olyan vegyes lakossággal rendelkező román többségű régiókban, mint a Bánság, vagy Dobrudzsa.
A Néppárt autonómia-karavánjának célja, hogy minél több erdélyi magyar ember megismerhesse az önrendelkezéssel kapcsolatos alapinformációkat, és ezáltal az autonómia eszméjének értő hírnökévé válhasson – mondta Toró T. Tibor.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.