2014. május 9., péntek

Áder János elítélte a Pásztor István elleni inzultust

Tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt - jelentette ki a magyar államfő pénteken. 


Pásztor István, Áder János, magyarság, határon túli magyarok, nemzetegyesítés, Magyarország, Vajdasági Magyarok Szövetsége, inzultus

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Áder János személyes meghívására vett részt az Országgyűlés keddi alakuló ülésén, mellyel egy időben tüntetés zajlott a Kossuth Lajos téren, ahol a politikust szidalmazták és leköpték.

A köztársasági elnök szerint a VMSZ-vezető jelenléte a parlament alakuló ülésén azt üzente mindenkinek, hogy a kisebbségben élő magyarság tagjai fontosnak tartják a magyar nemzethez tartozás kifejezését.
Akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták Pásztor Istvánt, azok valójában megalázták a Magyarországon élő kisebbségeket, a határon túli magyarokat, köztük a Vajdaságban élőket, és megalázták egész nemzetünket. 
Akik ezt tették, nem számoltak azzal, hogy az emberségében és magyarságában is meggyalázott Pásztor István a kisebbségben élő magyarság azon vezetői közé tartozik, akik az elmúlt évtizedekben magyarként álltak helyt békében és háborúban - fogalmazott Áder János.
Pásztor István, Áder János, magyarság, határon túli magyarok, nemzetegyesítés, Magyarország, Vajdasági Magyarok Szövetsége, inzultus
Áder János: tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt.
Az államfő nyilatkozatában egyértelművé tette:
Nem nézhetjük tétlenül, ha bárki a határokon túl élő magyarokat és azok vezetőit gyalázza. Nem fordíthatjuk el tekintetünket, ha bárkit vallása, társadalmi hovatartozása, nemzetisége, politikai meggyőződése vagy véleménye miatt bántalmaznak"- mondta, fontosnak nevezve a történtek tanulságainak levonását.
Az első, mindent meg kell tenni annak megakadályozása érdekében, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen. A második, hogy ha mégis megtörténik, az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le azokra, akik semmibe veszik azt az alkotmányos alapelvet, hogy senki sem alázhat meg senkit származása, nemzeti, vallási vagy társadalmi hovatartozása miatt. A harmadik tanulság, hogy minden ilyen esetben "félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést.
Minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek. 
Ezért magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult honfitársaim helyett megkövetem Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyar honfitársunkat - zárta szavait a köztársasági elnök.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI