2014. április 1., kedd

Polgári tiltakozás: visszaadta a MOGYE-től kapott kitüntetését egy magyar orvosprofesszor

Tiltakozásul a magyar tagozat hátrányos megkülönböztetése ellen visszaadta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemtől kapott díszdoktori címét Péterffy Árpád, a Debreceni Egyetem nyugalmazott szívsebészprofesszora.


Románia, MOGYE, oktatás, tiltakozás, magyarság, Marosvásárhely, Doctor Honoris Causa,
Péterffy Árpád (illusztráció, a 2012-es Kettesy Aladár Emlékérem átadásán készült).
A MOGYE egykori diákja kedden a sajtó jelenlétében adta le az egyetem titkárságán a díszdoktori elismerés kellékeit.

Az egyetem rektorának, Leonard Azamfireinek címzett, a sajtónak is eljuttatott nyílt levelében a lehető legrosszabbnak találta a marosvásárhelyi egyetem gyakorlatát, hogy a magyar tagozatra beiratkozott diákoknak magyar nyelven tartják az elméleti órákat és románul a gyakorlatot.

Péterffy Árpád saját életpályáját hozta fel bizonyítékul arra, hogy a kizárólag magyar nyelven végzett tanulmányokkal idegen nyelvi környezetben is helyt lehet állni. Fiatal orvosként Bukarestben, később pedig Svédországban különösebb nehézség nélkül látta el orvosi teendőit. Mindig fontosnak tartotta, hogy a beteggel annak anyanyelvén beszéljen.
Tekintettel a MOGYE jelenlegi, a magyar nyelvű oktatást hátrányosan megkülönböztető - a román törvényekkel ellentétes - diszkriminatív politikájára, tiltakozásul visszaadom a MOGYE 2005-ben számomra nyújtott Doctor Honoris Causa megtisztelő címet. (…) 
Kérem tisztelettel, ezt a cselekedetemet értelmezze polgári tiltakozásnak, a magyar nyelvű oktatás teljes körű helyreállítása érdekében - rögzítette a professzor.
A kitüntetés leadása után Péterffy Árpád újságíróknak elmondta, nyílt levelét nem iktatták az egyetem titkárságán, mert magyar nyelven írta meg, és a titkárnő kijelentette, csak román nyelvű dokumentumot iktathat. Végül a titkárság elismervényt adott, hogy átvette a levelet és a kitüntetést.

A szívsebészprofesszor elmondta, több közelmúltbeli fejlemény késztette tiltakozásra. Ezek sorában Leonard Azamfirei rektor tavaly decemberi kijelentését említette, amely szerint az orvosi szaknyelvet románul kell megtanulni, a magyar nyelv pedig csak a könyvtárba és a családba való; továbbá a szenátus márciusi szavazását, amellyel egy évvel elnapolták a magyar főtanszékek megalakítását.
Április elseje van, de ez nem áprilisi tréfa - jelentette ki Péterffy Árpád.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI