2014. április 23., szerda

Ma van a Könyv Világnapja

1995-ben, katalán javaslatra, az UNESCO a könyv világnapjává nyilvánította április 23-át. Ez a nap egyben a Szerzői Jogok Napja is.


kultúra, könyv, olvasás, tudomány, UNESCO,

William Shakespeare angol drámaíró, költő és színész születésének és halálának (1564. április 23.–1616. április 23.), valamint Miguel de Cervantes spanyol regény- és drámaíró, költő halálának (1616. április 23.) évfordulóján a könyvek tiszteletének fontossága mellett az olvasás élményére hívja fel a figyelmet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete.

A könyv minden csodák közül a legbonyolultabb és legnagyobb csoda, amelyet az emberiség a boldogsághoz és az eljövendő hatalomhoz vezető úton magamagának megalkotott - elmélkedett Makszim Gorkij.

Montesquieu szerint "a könyv bűvös talizmán", Victor Hugo "hideg, de mindig megbízható barátnak" tartotta. Mark Twain ekképp vélekedett:
Az az ember, aki nem olvas könyveket, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni. 
Sajnos a világon - a legfrissebb statisztikák szerint - még ma is közel 800 millióra(!) tehető azon felnőttek száma, akik még soha nem részesültek az olvasás élményében.

A katalánok számára ez a nap védőszentjük, Sárkányölő Szent György ünnepe is. Ezért náluk ezen a napon emlékeznek meg a "rózsákról és a könyvekről", mert a legenda szerint a IV. században Szent György az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát ajándékozta a megmentett hercegnőnek. Barcelonában ez a nap a XIII. század óta egyben a "szerelmesek ünnepe" is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.