2014. április 20., vasárnap

Fölszállott a páva: Vaszi Levente közönségdíjas, Tokosék lettek a legjobb zenekar, a Bekecs Néptáncegyüttes különdíjas

Kihirdették szombaton a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny győzteseit: Kacsó Hanga Borbála, a Tokos Zenekar, a Cirkalom Táncegyüttes, Kaszai Lili és Fundák Kristóf lett kategóriájának győztese. Mindhárom erdélyi döntős díjazott lett.


Fölszállott a páva, hagyományok, kultúra, néptánc, népzene, tehetségkutató, Vaszi Levente, Tokos Zenekar, Bekecs Néptáncegyüttes
A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra!
Idén mind a négy kategória győztesét az OTP Bank 2-2 millió forinttal, a közönségdíjas produkciót pedig az MTVA további 2 millióval jutalmazta.

A zsűri pontozása alapján szóló és páros tánc kategóriában a Kaszai Lili – Fundák Kristóf páros vehette át az elismerést, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában pedig Kacsó Hanga Borbála érdemelte ki a díjat.A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Tokos Zenekar bizonyult a legjobbnak, a táncegyüttesek kategóriáját pedig a négy döntőbe jutott csoport közül a Cirkalom Táncegyüttes nyerte meg.

Bekecs Néptáncegyüttes, Fölszállott a páva, hagyományok, kultúra, néptánc, népzene, tehetségkutató, Tokos Zenekar, Vaszi Levente,
A döntőre szászcsávási muzsikát hoztak Kolozsvár virtuóz zenészei.
A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra!
A legjobb hazai nemzetiségi produkcióért járó különdíjat Tintér Gabirella énekesnő érdemelte ki, aki a műsorban több alkalommal is autentikus cigánydalokkal kápráztatta el a közönséget, míg a legjobb határon túli elődadásért járó különdíjat a Nyárádszeredáról érkező Bekecs Néptáncegyüttes vehette át.


A legjobb vidéki előadónak szóló különdíjat Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója adta át a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttesnek, a Külügyminisztérium egymillió forintos különdíját pedig Németh Zsolt államtitkár nyújtotta át a határon túli hagyományőrzés fenntartásáért a Szinvavölgyi Néptáncműhelynek.

Az OTP Bank egymillió forintos különdíjait Kurdi Gábor dudás és Balogh Károly táncos vehette át a döntőben.

Fölszállott a páva, hagyományok, kultúra, néptánc, népzene, tehetségkutató, Vaszi Levente, Tokos Zenekar, Bekecs Néptáncegyüttes
A zsűri által a legkarizmatikusabb versenyzőnek tartott Vaszi Levente lett a közönség kedvence. A galéria megtekintéséhez kattintsanak a fotóra!
A kosteleki "hagyományőrző magyartanár bácsi" diákjainak egy rossz szava sem lehet, hiszen Vaszi Levente egészen a döntőig jutott gyimesi balladájával, majd kosteleki katonadalával. A döntőben bensőséges, harsányságában is szuggesztív előadást hallhattunk tőle, Levente, aki Diószegi László szerint maga a tiszta forrás, egy húsvéti böjti énekkel kápráztatta el a nagyérdeműt.A nézői szavazatok alapján Levente lett a közönség kedvence, ő érdemelte ki a Fölszállott a páva különdíját. 

A Fölszállott a páva területi válogatóit visszaidéző adások után március 8-án indult az élő adássorozat, melynek során négy elődöntőben, két döntőben és az április 19-i döntőben mutatkozhattak be a Kárpát-medence legjobb népzenészei és néptáncosai.

A sorozat idei évadának egyik újdonsága volt, hogy a műsorkészítők minden korábbinál nagyobb betekintést igyekeztek nyújtani a verseny kulisszáiba, így ezúttal az élő online közvetítés a televíziós adások után is folytatódott a stúdióban szervezett táncházzal és beszélgetéssel.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza népi tehetségkutató sorozata díjátadással és online táncházzal ért véget. 2015-ben gyerekeknek hirdetik meg a népi tehetségkutató versenyt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.