2014. április 23., szerda

Erdélyi gyerekeket vizsgálnak a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai

Hargita megye kórházában, iskoláiban, óvodáiban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai május 10. és 18. között.


egészség, egészségügy, kórház, Erdély, Székelyföld, Románia, Hargita megye, gyerekek, önkéntesség, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Az önkéntes orvoscsoport évente kétszer utazik hagyományos vizsgálati körútra Hargita megyébe, ahol rászoruló gyermekek egészségügyi szűrését, vizsgálatát és kezelését végzik, továbbá az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is segítik.

A mobil rendelőkben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja és mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz.

Az erdélyi szűrések során az orvosok lesújtó eredményeket tapasztalnak: a vizsgált gyermekek közel 94%-ának volt szuvas, rossz foga. A szakemberek szerint ez több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyerekek nem mosnak fogat, vagy ha igen, akkor sem megfelelően. Másrészt sok cukros üdítőt és élelmiszert fogyasztanak, ami rontja a fogakat.

Az önkéntes fogorvosok a szűrés mellett felvilágosítást, tájékoztatást is tartanak a helyes szájhigiénéről, hogy minél többen megismerjék a helyes fogápolást és a fogbetegségek megelőzését.

Tavaly a szervezet önkéntesei több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek el. Az NGYSZ által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot a szervezet magyarországi gyermekneurológusa is folyamatosan támogatja munkájával.

Tavaly a szűrővizsgálatok hatására 34 gyermek magyarországi műtétjét és gyógykezelését végezték el és 48 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is megrendezik a hagyományos erdélyi gyermek- és ifjúsági futballtornát Csíkszentdomokoson, amelyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet.

A győztes csapatokat vendégül látják a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon május 24-25-én.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI