2014. április 29., kedd

Erdélyben turnézik Palya Bea

Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében négyállomásos erdélyi lemezbemutató turnéra érkezik Palya Bea.


Palya Bea, koncert, Sepsiszentgyörgy, Nő, turné, Erdély, zene, kultúra,

A című új lemezét május 17. és 20. között, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen mutatja be az Erdélyben is rendkívül népszerű magyarországi énekes, dalszerző, előadóművész és író.

Saját dalaiból megindítóan személyes világ tárulkozik elénk; szerzeményeiben nyomon követhető az a folyamat, ahogyan játszik a hagyományos és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton.

Nő, Palya Bea

2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának, az anyaság új életszakasz kezdetét jelentette, melyhez új dalok és új zenészek, új zenekar is társult. Ennek az eredménye a most bemutatásra kerülő lemez.
Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar. Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekes-dalszerzőé…és a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban. 
A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, Kelet és Nyugat közt folyton utazgatva születik. Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a jazz és más improvizált zenék is, meg az is, amit a nagy dalíró egyéniségektől tanultam. 
Zenésztársaim is hozzák a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, több szólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk, kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, bandává zenéljük magunkat" – írja a lemez anyagának megszületéséről Palya Bea.
A dalok mellé kép- és hangfelvétel is készült 2013 december elején a Magyar Rádió 8. stúdiójában, amelyet folyamatosan nyilvánosságra hoztak az énekesnő hivatalos YouTube-csatornáján is, így bizonyára sokan ismerik is a zenei anyag jó részét.A zenekar tagjai:
Palya Bea - ének, sansula
Bodoczki Ernő – nagybőgő
Gerzson János - oud, buzuki, kalimba, furulya
Mogyoró Kornél – ütőhangszerek
Szokolay Dongó Balázs - furulya, szaxofon, duda, kaval
Ifj. Tóth Pisti – gitár.

A sepsiszentgyörgyi koncertre a Székely Nemzeti Múzeum kertjében kerül sor május 18-án, vasárnap 19 órától. Jegyek elővételben kedvezményes áron már kaphatóak a Városi Kulturális Szervezőirodában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: sepsi.ro