2014. április 17., csütörtök

Elhunyt Gabriel García Márquez

Az 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett, 87 éves kolumbiai írót súlyos betegeskedés után csütörtökön érte a halál Mexikóban. 


Gabriel García Marquez, Száz lv magány, irodalom, kultúra
A 2014. március 6-án készült fotón Gabriel García Márquez a mexikóvárosi háza előtt összegyűlt tisztelőit üdvözli a 87. születésnapján.
Gabriel Gárcia Márquez 1927. március 6-án született a Karib-tenger kolumbiai partján, egy Aracataca nevű faluban. A mágikus realizmus megteremtője, a spanyol nyelvű irodalom egyik legnagyobb alakjának tartott író nem a hazájában élt: 1961-ben Mexikóban telepedett le, de kisebb-nagyobb időt Spanyolországban és Kubában is eltöltött.

Az író egészségével kapcsolatban szerdán nyilatkozott Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki cáfolta a világhírű író súlyos rákbetegségéről szóló híreket. A politikus akkor azt mondta, az idős író tüdőgyulladásban szenved, a betegséget azonban kordában tartják.

Az El Universal nevű mexikói lap Gabriel García Márquezhez közeli forrásokra hivatkozva azt írta hétfőn, hogy a Száz év magány és más nagy sikerű regények szerzőjénél kiújult a nyirokcsomórák, amellyel 1999-ben már kezelték, és átterjedt más szerveire, többek közt a tüdejére és a májára is. A mexikói lap úgy értesült, hogy már csak palliatív (a szenvedés csökkentése) kezelésben részesül.

Az évtizedek óta Mexikóvárosban élő író családja keddi közleményében azt írta, hogy a nemrég nyolc napig kórházban kezelt Márquez állapota stabil, de egészsége törékeny.

Márquez első műveit az ötvenes években publikálta, és meghatározó volt számára William Faulkner munkássága. Gyermekkori élményei átütnek művein: fantasztikum és humor jellemző regényeire.

Az író megromlott egészségi állapota miatt az utóbbi években kerülte a nyilvánosságot, kevés szereplésein törékeny állapotában láthatták a jelenlévők, a sajtónak még ilyenkor sem nyilatkozott. Utoljára márciusi születésnapján intett némán a háza előtt gyülekező újságíróknak. Utolsó nagyobb írása, a Bánatos kurváim emlékezete 2004-ben jelent meg.

Kolumbiában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el az író emlékére

Az intézkedést Juan Manuel Santos államfő jelentette be a televízióban, és utasítást adott, hogy eresszék félárbocra a nemzeti lobogót minden közintézményben.
Gabriel García Márquez tiszteletére elrendeltem, hogy tartsunk gyászt három napig. Egész Kolumbia sokkal tartozik neki. Hangot adott a hallgatásunknak és nagyszüleink legendáinak - mondta az elnök, hozzátéve, hogy García Márquez "támogatta az igazság ügyét", és "az ország békéjén dolgozott".
A mexikói Szépművészeti és Irodalmi Nemzeti Intézet a családra hivatkozva bejelentette, hogy García Márquezt választott hazájában "szűk körben" elhamvasztják, és hétfőn 16 órától az ország első számú kulturális központjában, az eredetileg operaháznak épült Palacio de Bellas Artes-ben búcsúztatják, amelyen tisztelői leróhatják kegyeletét. A "temetésen" nem lesz gyászszertartás a közlés szerint.

Világszerte gyászolják

Elnökök, írók, más híresség gyászolják szerte a világban a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas kolumbiai írót, Gabriel García Márquezt.


Gabriel García Márquez, gyász, irodalom, kultúra, Száz év magány,
Gyászolók a Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író aracatacai szülőházában berendezett múzeum előtt.
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke kijelentette: "Gabriel García Márquez halálával a világ elveszítette a leggazdagabb képzeletvilágú írói egyikét. Márquez fiatal korom óta egyik kedvencem volt. Gondolataimat családjának és barátainak ajánlom, és remélem, vigasztalja őket a tudat, hogy művei a jövő nemzedékek számára tovább élnek".

Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke, aki García Márquez barátja volt, így beszélt róla: "Mindig lenyűgözött egyedülálló képzelőereje, gondolatainak tisztasága és érzelmeinek őszintesége. Műveinek mind valós, mind elképzelt színeiben közös emberi természetünk fájdalmát és örömét ragadta meg. Büszke vagyok arra, hogy több mint húsz éven át a barátja lehettem, megismerhettem hatalmas szívét és ragyogó elméjét".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a családnak küldött részvétnyilvánításában hangsúlyozta: a Nobel-díjas író Latin-Amerika hangja volt, majd az egész világ hangjává vált. Barroso szerint Márquez "fantáziája gazdagabbá, halála szegényebbé tette az emberiséget".

Francois Hollande francia elnök pénteken így fogalmazott közleményében: "Az irodalom óriásának műveiben egy egész kontinens képzeletbeli világa ragyogott fel. Korunk egyik legbefolyásosabb latin-amerikai gondolkodójává tették újságcikkei, amelyekben elkötelezetten harcolt az imperializmus ellen".

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ez idő alatt a főváros, Bogotá minden középületének zászlóját félárbocra eresztik. Santos ezt mondta: "Száz év magány és bánat minden idők legnagyobb kolumbiai írójának halála miatt!"

Dilma Rousseff brazil elnök így nyilatkozott: "Varázslatos prózájával Gabo - ahogy mindenki ismerte - Macondo falu képzeletbeli világán úgy vezette végig az olvasót, mintha kisgyerekeknek mutatna meg egy új világot. Olvasók milliói zárták szívükbe és lelkükbe páratlan karaktereit".

Elismerő szavakkal szólt az elhunyt íróról Nicolas Maduro venezuelai, Juan Orlando Hernandez hondurasi, Rafael Correa ecuadori, Enrique Pena Nieto mexikói és Sergio Ramirez Mercado korábbi nicaraguai elnök és író is.

Kuba kommunista pártjának lapja, a Granma írta: "Latin-Amerika kultúrája gyászol. Gabirel García Márquez meghalt."

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, aki egyszer egy veszekedés során úgy megütötte Márquezt, így emlékezett: "Nagy író halt meg, akinek munkái széles körben megismertették nyelvünk irodalmát, és nagy tiszteletet vívtak ki számára. Munkái tovább élnek, újabb és újabb olvasókat nyernek meg maguknak az egész világon".

Shakira kolumbiai popsztár ezt mondta: "Életedre, kedves Gabo, mindannyian úgy fogunk emlékezni, mint egyszeri és megismételhetetlen ajándékra. Az összes közül ez volt a legeredetibb történet".

Isabel Allende chilei író szavai: "Tőle kaptam a motivációt és a szabadságot, amellyel az írásba vetettem magam. Műveiben ugyanis megtaláltam a családomat, a hazámat, az ismerős figurákat, kontinensünk színeit, ritmusát és gazdagságát. Meghalt az én tanárom, és hogy ne kelljen siratnom, újra és újra elolvasom a regényeit".

Ian McEwan brit regényíró (Vágy és vezeklés, 2001): "Valóban egyedülálló volt, egészen Charles Dickensig kell visszanyúlnunk, hogy ilyen rendkívüli, a legmagasabb irodalmi minőséget képviselő szerzőt találjunk, aki minden emberre ható meggyőző erővel bírt".

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI