2014. április 25., péntek

Bűvös: 40 éves a Rubik-kocka

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott, csütörtökön megnyílt tárlat később a világ számos más országában is látható lesz.


Rubik Ernő, Rubik-kocka, bűvös kocka, évforduló, Liberty Science Center, Beyond Rubik's Cube, évforduló,
Játssz, fedezz fel és alkoss!
A New York-i Szabadságszobor közelében található, 1993-ban megnyitott központ New Jersey állam első tudományos múzeuma, amely interaktív formában mutatja be a nagyközönségnek a különböző tudományos területeket.

A Beyond Rubik's Cube (A Kocka és ami mögötte van) című nagyszabású interaktív kiállítás itt lesz látogatható kilenc hónapon keresztül, majd 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt járja körbe a Földet.

A kiállítás a "Játssz, fedezz fel és alkoss!" hármas jelszó jegyében szerveződik. Fő üzenete az innováció és a problémamegoldás ösztönzése, valamint annak a bemutatása, hogy milyen hatással van a játék az emberi gondolkodásra.

A kocka szerelmeseit – egyéb különlegességek mellett – kockakirakó robot, digitális- és 18 karátos aranyból készült, gyémánttal ékesített Rubik-kocka is várja a tárlaton.

A kiállítással párhuzamosan több nevezetes New York-i épület - így az Empire State Building is - a Rubik-kocka színeivel lesz megvilágítva, a Hudson folyón pedig úszó gumikocka fog fel-alá sétálni.

Rubik Ernő, Rubik-kocka, bűvös kocka, évforduló, Liberty Science Center, Beyond Rubik's Cube, évforduló,
A legnagyobb magyar találmányok közé tartozik, minden hetedik embernek volt már a kezében, nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat világos: káoszból rendet teremteni.
Természetesen Magyarországon is méltóképpen megünneplik a Rubik-kocka 40. születésnapját: vasárnap a közmédia Rubik 40. - A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik. A tévécsatornák mellett a rádióműsorok is kiemelten foglalkoznak a témával. Az idei Sziget fesztiválon pedig egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.

A 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, Rubik Ernő eredetileg egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszközt kívánt létrehozni a diákjainak, mígnem megalkotta az oldalanként kilenc négyzetet tartalmazó kockát, amelynek oldallapjai más-más színűek és három tengely körül elforgathatóak.

Az 1980-as évek legnagyobb sikerű fejtörő játékából több mint ötszázmillió darabot adtak el, és népszerűsége mindmáig töretlen. Rendszeresen megrendezik a kockakirakó világbajnokságot, több kategóriában. A jelenlegi világrekord 5 és fél másodperc.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.