2014. április 15., kedd

102 éve a tenger mélyén: 15 döbbenetes tény a Titanicról

A dél-angliai Southamptonból New Yorkba tartó Titanic, a legnagyobb mozgó tárgy volt, amelyet emberi kéz addig alkotott. A legendás hajó 102 éve, 1912. április 14-én, éjfél előtt nem sokkal rohant neki egy jéghegynek az Atlanti-óceán északi vizein; az ütközés után alig több mint két és fél órával, kettétörve elsüllyedt.


Titanic, évforduló, hajókatasztrófa, Titanic-érdekességek, ócenjáró,
A hajó ma is az élvonalba tartozna.
A belfasti Harland and Wolff hajóépítő üzem munkásgárdájának keze alól kikerült hajócsoda küldetése valami egészen más lett volna: a brit műszaki forradalmat, az akkor valóban világelső brit mérnöki tudás diadalát kellett volna hirdetnie a világtengereken.

A 102 éves évforduló kapcsán a Telegraph összeszedte a legendás hajó tragédiájával kapcsolatos 40 legérdekesebb tényt, ebből szemezgetett a HVG:
 1. Az RMS Titanic 269 méteres hosszával korának legnagyobb utasszállító hajója, egyben a legnagyobb ember alkotta mozgó objektum volt a Földön. Ma a rekorder a 362 méter hosszú Allure of the Seas óceánjáró.

 2. A Titanic gépházában naponta 600 tonna szenet égettek el, mely mennyiséget a gépház 176 munkásai lapátoltak a kazánokba. A hajó ennek eredményeként naponta 100 tonna hamut eresztett a tengerbe.

 3. A hajó belső tereinek kialakítását a londoni Ritz Hotel enteriőrje inspirálta. A fedélzeten volt edzőterem, úszómedence, törökfürdő és még egy kennel is az első osztályon utazó kutyák számára. A Titanicnak még saját, csak az utasok számára készült újságja is volt, az Atlantic Daily Bulletin.

 4. 20 ezer üveg sör, 1500 üveg bor és több mint 8 ezer szivar volt fenntartva csak az első osztályon utazók részére.

 5. A Titanic mindössze 16 mentőcsónakkal és 4 kompakt mentőladikkal volt felszerelve, melyekbe összesen 1178 utas fért volna be. Bár ez csak a hajón utazók egyharmadának jelentett volna túlélési esélyt, a biztonsági engedély megkapásához elég volt.

 6. A Titanic belfasti építése közben két munkás meghalt és további 246 megsérült.

 7. A hajó ünnepélyes vízrebocsátását több mint 100 ezer ember nézte végig a helyszínen.

 8. A vízrebocsátás megkönnyítése végett több mint 22 tonna szappannal és állati zsiradékkal vonták be a hajótest, a szárazdokk és Lagan folyó közti útvonalát.

 9. Az első osztály utasainak utolsó felszolgált vacsorája 11 fogásból állt.

 10. A Titanic leggazdagabb utasa és egyben áldozata IV. John Jacob Astor mágnás volt, akinek vagyona ma átszámítva, több mint 2 milliárd dollárosra rúgott.

 11. A Titanic utolsó túlélője Millvina Dean 97 éves korában, 2009-ben halt meg. A nő a katasztrófakor mindössze 2 hónapos volt.

 12. A jéghegy észrevétele és az ütközés közt mindössze 37 másodperc telt el.

 13. A katasztrófa előtt egy nappal tartottak volna vészhelyzeti gyakorlatot a fedélzeten, mely esemény máig ismeretlen okoból elmaradt.

 14. A Titanic utasai közül mindössze 306 ember holteste került elő.

 15. A hajótestre 1985-ben, 3850 méteres mélységben találtak rá.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Telegraph via HVG