2014. március 18., kedd

Székely szabadság napja: megbírságolták a résztvevőket

Több személyt megbírságoltak a román hatóságok a Székely szabadság napja elnevezésű, március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt, köztük olyant is, aki ott sem volt - írja keddi számában a Háromszék napilap.


büntetés, magyarság, Románia, Székely Szabadság Napja, Székelyföld, tüntetés,

A lap szerint hétfőn Vetró András kézdivásárhelyi szobrász, rajztanár nevére érkezett a Maros megyei csendőrségtől egy 3000 lejről szóló bírságolási jegyzőkönyv.

A dokumentum szerint videofelvételek alapján megállapították, hogy a tanár:
Március 10-én 19.30 órakor Marosvásárhelyen, miközben menetelésen vett részt, erőszakos cselekedetek elkövetésére buzdított, tüntető magatartást tanúsított, veszélyeztette a közrendet, provokatív magatartása abban is megnyilvánult, hogy egy hüvelyéből kivont karddal hadonászott, és a környezetében lévő tüntetőket bujtogatta.
Vetró András, aki egy hagyományőrző egyesület, a 15. Székely Határőr Gya­logezred vezetője, a lapnak elmondta, hogy március 10-én nem volt Ma­ros­vá­sárhelyen. Furcsállja, honnan voltak meg a csendőrségnek a pontos személyi adatai és amiatt is méltatlankodik, hogy most neki kell bebizonyítania, hogy nem vett részt a marosvásárhelyi tüntetésen.
KAPCSOLÓDÓ: 

A Háromszék keddi írása szerint a Székely szabadság napján jelen levő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének hat tagja összesen 12 ezer lejes pénzbírságról szóló büntető jegyzőkönyvet kapott. Őket is a csendőrség által készített videofelvételek alapján azonosították.

Manea Daniel alezredes, a Maros megyei csendőrség szóvivője kedden megerősítette, hogy több személyt megbírságoltak a március 10-i felvonuláson történt rendbontások miatt, de részletes tájékoztatást későbbre ígért.
A Maros Megyei Csendőrség keddi közlemény szerint azokat büntették, akik dulakodtak a csendőrökkel és akadályozták a forgalmat a városban "az engedély nélküli felvonuláson". 
Összesen tizenegy személyt bírságolták meg, három személy ellen pedig bűnvádi eljárás beindítását is kezdeményezték a hatóságok. Utóbbiakat hatósági közeg bántalmazásával, fehér fegyverek használatával és engedély nélküli petárdázással gyanúsítják. 
A tüntetés főszervezőjét, Izsák Balázst három kihágásért bírságolták, 12 ezer lejes büntetést kapott. (maszol)
A Székely vértanúk emlékművénél március 10-én rendezett marosvásárhelyi autonómia-tüntetés végén a részvevők - a polgármester tiltása ellenére - Marosvásárhely főterére vonultak. A csendőrségi szóvivő akkor azt mondta: jelentősebb incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció, kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A dulakodásról készült videofelvételek nyomán azonban a román politikusok a "magyar szélsőségesek" példás megtüntetését követelték. Hétfőn a román belügyminisztérium közölte: négy magyar állampolgár - köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője - egy évig nem léphet be Romániába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Háromszék | maszol