2014. március 11., kedd

Székely szabadság napja Budapesten (GALÉRIA)

A Székely szabadság napján tömeggyűlést tartottak hétfő délután Budapesten, a Hősök terén.


1848–49, Gálfi Mihály, Horváth Károly, magyarság, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Székelyföld, Török János, autonómia, magyarság, Budapest, Székelyföldért Társaság,
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
A magyar és a székely himnusz eléneklése után a Székelyföldért Társaság elnöke köszöntötte a tömeget, amely a tér mintegy ötödét foglalta el.

György-Mózes Árpád felhívást olvasott fel, amelyben felszólítják a román kormányt, hogy tárgyaljon a székelyföldi autonómia ügyét képviselő szervezetekkel, valamint tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Az összegyűlt tömeg "Autonómiát Székelyföldnek!" közfelkiáltással fogadta el a felolvasott dokumentumot.

1848–49, Gálfi Mihály, Horváth Károly, magyarság, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Székelyföld, Török János, autonómia, magyarság, Budapest, Székelyföldért Társaság,
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
A szónok arról beszélt, hogy a Székely szabadság napján emlékezni és emlékeztetni gyűltek össze:
Emlékezni azokra a székely vértanúkra (...), akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után is hittek a magyar szabadságban .
György-Mózes Árpád közölte, azért is tüntetnek most, hogy emlékeztessék a világot, illetve a román kormányt, hogy a székelyek szabadságszeretete és autonómiaigénye továbbra is épp olyan erős, mint volt 160 évvel ezelőtt.
KAPCSOLÓDÓ:

Bejelentette, hogy a tavaly útjára indított, Székelyföld autonómiáért elnevezésű kezdeményezés "életképesnek bizonyult", az idén a világ 18 helyszínén tudtak mozgósítani támogatókat: Budapest és Marosvásárhely mellett megemlékezést tartottak Szolnokon, Esztergomban, Pozsonyban, Bécsben, Stuttgartban, Londonban, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is.

A Székelyföldért Társaság elnöke szerint "erőt kell felmutatni", és sok emberre van szükség, mert "ideig-óráig el lehet hallgatni a tényeket, de már a román kormány is érzi, hogy Székelyföld autonómiájának szelleme kiszabadult a palackból".

Szavai szerint ezt érzékeli már Szlovákia is, hiszen a napokban jelentették be, hogy az Európai Bizottság oldalán a Székely Nemzeti Tanáccsal szemben száll be az uniós polgári kezdeményezés elutasítása miatt indított perben. A magyar kormány viszont - fűzte hozzá - a székelyek mellett száll be az Európai Unió Törvényszékénél indított perbe.
Mi a mozgalmunkat komolyan gondoltuk, kitartóak leszünk (...), kavics leszünk az európai döntéshozók cipőjében, bárhova lépnek, érezni fogják, hogy szúrja és nyomja őket, érezni fogják, hogy van itt egy probléma - fogalmazott György-Mózes Árpád, hozzátéve, hogy ez egy pártok felett álló, közös ügy.
A galéria megtekintéséhez
kattintson a fotóra!
Közölte, a Budapesten is felolvasott felhívást 10 ország 20 helyszínén fogadták el az autonómia mellett tüntetők. A dokumentumot angol nyelven elküldik számos ország nagykövetségére. Ebben azt írják, hogy Romániának be kell tartania nemzetközi kötelezettségét, el kell fogadnia a párbeszédet és tiszteletben kell tartania az emberi jogokat. A felhívásban emlékeztettek arra, hogy Románia vállalta: a nemzetiségek, azon a területen, ahol többségben vannak, különleges önrendelkezést kaphatnak. Románia jelenlegi kormánya éppen közigazgatási reformra készül, amivel - várhatóan - megszegi az unió vonatkozó ajánlásait, és Székelyföldet román többségű közigazgatási egységekbe illeszti be. Ezzel felszámolják a székelyek érdekérvényesítésének utolsó intézményi kereteit is - tette hozzá.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő Tóbiás Klára "Csillagúton" című költeményét szavalta el. A tömegben a székely lobogó mellett magyar és árpádsávos zászló is volt.

A Szépművészeti Múzeummal szemben felállított színpad előtt mécsesekből kirakták a székely zászló több mint 8 méteres mását, illetve magukkal hoztak egy 250 méter hosszú székely zászlót. A beszédek mellett versek és dalok hangoztak el.

1848–49, Gálfi Mihály, Horváth Károly, magyarság, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Székelyföld, Török János, autonómia, magyarság, Budapest, Székelyföldért Társaság,
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
A rendezvényen megjelent Schiffer András, az LMP társelnöke és Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője. 

Mécsesek a román nagykövetségnél

Mécseseket helyeztek el a Székely szabadság napja budapesti tömeggyűlésének résztvevői hétfő este a román nagykövetség épülete előtt.


1848–49, Gálfi Mihály, Horváth Károly, Izsák Balázs, magyarság, Makk-féle összeesküvés, Marosvásárhely, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Székelyföld, Török János, autonómia, magyarság, Budapest, Székelyföldért Társaság
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
A székely autonómia ügye mellett szervezett tömeggyűlés több száz résztvevője rendőri felvezetéssel a Dózsa György úton, az Ajtósi Dürer soron, a Stefánia úton vonult a román nagykövetség Thököly úti épületéhez.

Az épület elé vont kordonnál mécseseket helyeztek el, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A vonulás alatt a rendőrség lezárta az érintett utakat. A tömeg többször azt skandálta: "Autonómiát Székelyföldnek!"; "Vesszen Trianon!"; "Székelyföld nem Románia". 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI