2014. március 6., csütörtök

Elege lett a putyinista propagandából: élőben mondott fel a híradós (VIDEÓ)

Élő adásban mondott fel szerdán Liz Wahl, az RT (Russia Today) America orosz állami finanszírozású televízió washingtoni stúdiójának magyar származású amerikai műsorvezetője.


Ukrajna, Viktor Janukovics, Oroszország, Vlagyimir Putyin, RT America, Russia Today, média, Liz Wahl, krími invázió

Wahl a felmondását indokolva elmondta, hogy olyan családból származik, amely az 1956-os magyar forradalom idején a szovjet csapatok elől menekült Amerikába és, hogy az RT-nél való munkája "etikai és erkölcsi kihívásokat" jelent a számára.

Az újságírónő magyar és Fülöp-szigeteki származású amerikainak mondja magát. Elmondta: édesapja amerikai veterán és a partnere orvosként dolgozik egy amerikai bázison.
Személy szerint nem tudok része lenni egy olyan televíziós hálózatnak, amelyet az orosz kormány finanszíroz és amely tisztára mossa Putyin cselekedeteit. Büszke vagyok arra, hogy amerikai vagyok és hiszek az igazság közvetítésében – mondta.
Liz Wahl kijelentette, hogy az RT putyinista propagandát folytat és ócsárolja Amerikát. Amiatt telt be nála a pohár, mert egy kentuckyi szenátorral (Rand Paul) általa készített interjúból a műsor szerkesztői kivágták a krími inváziót bíráló részt, emellett Viktor Janukovics bukott ukrán elnök volt ellenzékének egészét fasisztaként kellett bemutatni.


A csatorna önreklámnak nevezte a műsorvezető nyilvános felmondását és rámutatott, hogy egy újságírónak rendes esetben a szerkesztőjével kell tisztáznia azt, ha valamilyen panasza van.

Wahl egy nappal az után jelentette be távozását az RT-től, hogy a csatorna egy másik műsorvezetője, Abby Martin a kamerák előtt ítélte el a krími orosz katonai intervenciót, és a szerkesztői függetlenségére hivatkozva kijelentette, hogy nem hajlandó azt mentegetni. Martin – aki korábban az amerikai beavatkozásokat is elítélte – ugyanakkor nem távozott a televíziótól, és az RT az ő kifakadásával kapcsolatban az közölte, hogy a csatorna újságírói nyíltan kifejezhetik álláspontjukat.

Az orosz, angol, spanyol és arab nyelven sugárzó RT 30 műholdon és mintegy 500 kábelszolgáltatón keresztül 550 millió nézőhöz jut el öt kontinens több mint 100 országában. Az Egyesült Államokban, ahol potenciálisan 85 millióan férhetnek hozzá, 2012-ben az RT a második legnagyobb nézettségű külföldi hírtelevízió volt a BBC World News után.

Az angol nyelvű RT Americán júniustól saját műsora van a CNN veterán talkshow-házigazdájának, Larry Kingnek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.