2014. március 7., péntek

Brassó és Maros megyében lesz magyar kormánybiztos

Az RMDSZ kormányra lépése eredményeként magyar prefektusa lesz Brassó és Maros megyének. Maros megyében az tette könnyebbé a tisztség megszerzését, hogy a jelenlegi kormánybiztos a hónap végén nyugdíjba vonul.


Románia, Székelyföld, Ponta-kormány, RMDSZ, politika, magyarság,
Velük szövetkezett az RMDSZ.
A romániai sajtó értesüléseit Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára erősítette meg pénteken.
A tárgyalások még folyamatban vannak, de a legnagyobb bizonyossággal állítható, hogy Maros és Brassó megyében lesz magyar prefektus. Meg tudom erősíteni, hogy erről a két megyéről van már egyezség - jelentette ki a főtitkár.
A gandul.info portál, majd több romániai napilap is kormányközeli forrásokra hivatkozva közölte, hogy az RMDSZ három prefektusi és öt alprefektusi tisztséget kap a koalíciós osztozkodás során.

A Gândul tudni vélte, hogy Hargita megyében is az RMDSZ által javasolt személy lehet a kormány képviselője, és a szövetségnek Bihar, Szilágy, Szatmár, Kolozs és Temes vagy Hunyad megyében lesznek alprefektusai.

Kovács Péter elmondta, hogy az RMDSZ azokban a megyékben kért alprefektusi tisztségeket, ahol meghatározó a magyar közösség aránya. A főtitkár három partiumi megyét (Bihar, Szatmár és Szilágy), valamint azokat a székelyföldi megyéket említette, ahol nem sikerül prefektusi tisztséget szerezni.

Kovács Péter hangsúlyozta, hogy csakis erdélyi megyékről tárgyal az RMDSZ. Ezt azért tartotta fontosnak, mert a korábbi kormányok idején előfordult, hogy az RMDSZ-nek a Kárpátokon kívüli régiókban is adtak prefektusi tisztséget.

A prefektusok és alprefektusok személyére vonatkozóan az RMDSZ illetékes megyei szervezetei tesznek javaslatot. A kormány megyei képviselői a miniszterelnök kinevezésével kerülnek a tisztségbe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Amennyiben tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI