2014. március 18., kedd

Áder János Erdélyben; második nap (GALÉRIA)

Elsősorban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székelyföldi emlékhelyeit látogatta meg nem hivatalos erdélyi látogatása második napján, kedden Áder János köztársasági elnök.


Erdély, köztársasági elnök, látogatás, Magyarország, magyarság, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, Áder János, Székely Nemzeti Múzeum, Haszmann Pál Múzeum, Nyergestető
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Vargha Mihály múzeumigazgató vezette végig az államfőt a forradalmat idéző állandó és időszakos kiállításon.

Erdély, köztársasági elnök, látogatás, Magyarország, magyarság, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, Áder János, Székely Nemzeti Múzeum, Haszmann Pál Múzeum, Nyergestető, Gábor Áron, rézágyú
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
Áder János megtekintette az egyetlen épen megmaradt ágyút a Gábor Áron által öntött mintegy hetven közül. A székelyföldi templomok harangjaiból öntött ágyúkkal a háromszéki székelyek sikerrel fordultak szembe az osztrák császári és az orosz cári seregekkel.

Erdély, köztársasági elnök, látogatás, Magyarország, magyarság, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, Áder János, Székely Nemzeti Múzeum, Haszmann Pál Múzeum, Nyergestető
A köztársasági elnök Felsőcsernátonban a Haszmann Pál Múzeum gyűjteményét tekintette meg.
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!
Kézdivásárhelyen mintegy négyszázan várták Áder Jánost a város főterén, ahol megkoszorúzta Gábor Áron egész alakos szobrát. A köztársasági elnök rögtönzött beszédében köszönetet mondott azért, hogy ápolják a forradalom hőseinek emlékét. Hozzátette, bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, a hősök áldozata nem volt hiábavaló, hiszen 18 évvel később a kiegyezés által a forradalom szinte valamennyi célja valóra vált.

Erdély, köztársasági elnök, látogatás, Magyarország, magyarság, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, Áder János, Székely Nemzeti Múzeum, Haszmann Pál Múzeum, Nyergestető, Gábor Áron emlékmű
A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra! 
A nyerges-tetői csata emlékhelyén is mintegy százötvenen várták a köztársasági elnököt. Az 1849. augusztus 1-jén vívott csata a székelység önvédelmi harcának egyik kiemelkedő jelképe. Áder János kopjafát állított a csatában elesett hősök közös sírján.

Újságírói kérdésre az elnök kifejtette, hogy az 1848-49-es emlékhelyek lehetőséget teremtenek a magyarországiaknak és a Székelyföldön élőknek a közös történelmi múlt ápolására.
A mindenkori köztársasági elnöknek alkotmányos kötelessége, hogy személyén keresztül is, hivatalán keresztül is kifejezze a nemzet egységét - tette hozzá Áder János.
A köztársasági elnök a Csíkszereda szomszédságában fekvő Madéfalván megkoszorúzta a 250 évvel ezelőtti vérengzés emlékművét. 1764-ben a császári erők azt torolták meg Madéfalván, hogy a székelyek nem fogadták el Mária Terézia császárnőnek a kiváltságaikat megszüntető rendelkezéseit.

A köztársasági elnök kedd este még ellátogatott Gyergyószentmiklósra is, az utazás szerdán Kolozs megyében folytatódik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI