2014. március 28., péntek

A tű fokán: Besenyei Péter végigrepült a Korinthoszi-csatornán

A világon elsőként repült végig a Korinthoszi-csatornán Besenyei Péter műrepülő-világbajnok, aki ezzel a mutatvánnyal "melegített" a Red Bull Air Race következő, Horvátországban sorra kerülő versenyére.


Red Bull Air Race, Besenyei Péter, extrém sport, műrepülés, Korinthoszi-csatorna

A több kategóriában világbajnok műrepülő kétszer repült át a 6343 méter hosszú mesterséges vízi út felett, a mutatvány húsz percig tartott.

Az Égei- és a Jón-tengert (a Földközi-tenger peremtengere) összekötő mesterséges hajócsatorna több mint hat kilométer hosszú, és a legszélesebb pontján is mindössze 24 méter széles. Ennek egyharmada Besenyei repülőgépe.

Az Extra 300S típusú gép szárnyfesztávolsága 8 méter, így a magyar pilótának nem sok helye maradt a legszűkebb részén 21,4 méter széles csatornában, amely felett a második átrepülésekor néhány trükköt is végrehajtott. A repülés során a pilóta többnyire a csatorna hídjai alatt repült, időnként azonban magasra szállva mutatta be trükkjeit, amit a kedvező időjárási feltételek tettek lehetővé.
Egy álom vált valóra, a Korinthoszi-csatorna ugyanis történelmi jelentőségű hely, s mindig kihívásként tekintettem rá. Egyedülálló élmény volt - nyilatkozta a mutatvány után Besenyei Péter.


Az 1800-as években – Türr István és Gerster Béla tervei alapján – épült Korinthoszi-csatorna falai között korábban senki sem vállalkozott repülésre. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.