2014. február 14., péntek

World Press Photo 2014: kihirdették a győzteseket | John Stanmeyer nyerte a fődíjat

Kihirdették A World Press Photo idei győzteseit: John Stanmeyer amerikai fotós képe lett az év fotója az idei World Press Photo versenyen; Stanmeyer a VII képügynökség fotósa, a nyertes kép a National Geographic folyóirat számára készült.


World Press Photo
1. A World Press Photo Nagydíja.
Afrikai menekültek próbálnak térerőhöz jutni mobiltelefonjaikkal Dzsibuti tengerpartján, hogy otthon maradt szeretteikkel beszélni tudjanak.
Fotó © John Stanmeyer, VII, National Geographic
A nyertes fotón afrikai emigránsok láthatók Dzsibuti tengerpartján, amint mobiltelefonjukat - jobb térerőt keresve - a magasba tartják az éjszaka sötétjében. A kicsiny Dzsibuti fontos közbenső állomás sokaknak, akik Szomáliából, Etiópiából, vagy Eritreából a jobb élet reményében menekülnek a Közel-Kelet, illetve Európa felé.

Jillian Edelstein zsűritag azzal indokolta a döntést, hogy ez a kép a technológia, a globalizáció, a migráció, a nyomor, a kétségbeesés, az elidegenedés és a humanizmus kérdéskörét egyaránt megjeleníti.

A holland non-profit World Press Photo szervezet 1955 óta rendezi meg évente Amszterdamban a fotóriporterek Oscar-gálájának tartott sajtófotó-pályázatot; a verseny után a győztes fotókat világkörüli turnéra viszik.

A World Press Photo pályázatán bárki részt vehet, aki hivatásos fotós. Nevezési díj nincs, ráadásul nemcsak egyénileg lehet indulni, hanem egy újság vagy ügynökség is kiválaszthatja az elmúlt év általa legjobbnak ítélt, hírhez kötődő fotóját vagy fotósorozatát, és benevezheti helyszíni hír, általános hír, emberek a hírekben, sportesemény, sportbulvár, korunk kérdései, hétköznapok, portrék, művészet-szórakozás és természet kategóriákban.

A képszerkesztőkből, fotósokból és a sajtóügynökségek képviselőiből összeválogatott, 19 tagú zsűri minden év februárjában bírálja el a fotókat és hirdeti ki egy sajtótájékoztató keretében a győzteseket, akik áprilisban vehetik át a díjukat Amszterdamban. A világ legrangosabb fotópályázatának zsűrije idén kilenc kategóriában 25 ország 53 fotósát díjazta. A nyertes képek közül hetet készítettek a National Geographic számára.

Válogatás a világ legrangosabb fotóversenyének díjazott képeiből:

World Press Photo, Alessandro Penso
1. helyezett - Általános hírek, egyedi. Ideiglenes menekültszállás Szófiában.
Fotó © Alessandro Penso, Italy, OnOff Picture
World Press Photo, William Daniels
2. helyezett - Általános hírek, sorozat. Tüntetők követelik a Közép-afrikai Köztársaság ügyvezető elnökének, Michel Djotodiának a lemondását Modeste Martineau Bria biró meggyilkolását követően Banguiban 2013. november 17-én.
Fotó © William Daniels, Panos Pictures, Time
World Press Photo, Philiipe Lopez
1. helyezett - Rendkívüli hírek, egyedi. A Haiyan-tájfun túlélői egy körmeneten a Fülöp-szigeteken. Fotó © Phillipe Lopez, AFP
world press photo, Goran Tomasevic
1. helyezett - Rendkívüli hírek, sorozat. A képen szíriai felkelők védik magukat egy mellettük becsapódott ágyúlövedék törmelékei elől Damaszkuszban 2013. január 30-án.
Fotó © Goran Tomasevic, Reuters
world press photo, Tyler Hicks
2. helyezett - Rendkívüli hírek, sorozat. Egy asszony és gyerekei bújnak el a terrorista támadók elől, akik megszállták a Westgate bevásárlóközpontot Nairobiban, Kenyában.
Fotó © Tyler Hicks, The New York Times
world press photo, Christopher Vanegas
3. helyezett - Korunk kérdései, egyedi. Rendőrök vizsgálják meg a holttesteket, amiket a szervezett bűnözés akasztott ki közszemlére a drogháborútól forrongó Saltillo városban, Mexikóban. Fotó © Christopher Vanegas, La Vanguardia, El Guardían
world press photo, Sara Naomi Lewkowicz
1. helyezett - Korunk kérdései, sorozat. Családon belüli erőszakot fotózott Sara Naomi Lewkowicz, amint Shane barátnőjének üvölti, hogy választhat - vagy most megveri a konyhában, vagy lemennek a pincébe kettesben megbeszélni problémáikat. A rendőröket az ott lévő fotós hívta ki, akik elvitték a férfit.
Fotó © Sara Naomi Lewkowicz, Time
world press photo, Julius Schrank
1. helyezett - Mindennapi életünk, egyedi. Burmai lázadók dalolnak és isznak egy tisztjük temetésén. Fotó © Julius Schrank, De Volkskrant
world press photo, Fred Ramos
1. helyezett - Mindennapi életünk, sorozat. A 2013. augusztus 10-i képen egy. február 1-jén egy cukornádültetvényen talált női ruha látható, amelynek viselőjét, aki feltehetően erőszakos bűncselekmény áldozata lett, azóta sem találták meg.
Fotó © Fred Ramos, El Faro
worls press photo, Andrzej Grygiel
2. helyezett - Sport, egyedi. Egy síelő bukik a lengyelországi Szczyrkben rendezett szlalomversenyen 2013. március 24-én. Fotó © Andrzej Grygiel, PAP-Polska Agencja Prasowa
world press photo, Quinn Rooney
3. helyezett - Sport, sorozat. A képen az ausztrál Daniel Amamnart versenyez a férfi 100 méteres hátúszás kategóriában az ausztrál úszóbajnokságon 2013. április 27-én.
Fotó © Quinn Rooney, Getty Images
world press photo, Peter Holgersson
1. helyezett - Sport háttér, sorozat. A 2013. december 19-i képen a svéd tornász Nadja Casadei látható, akinél 2013 őszén rákot diagnosztizáltak és akinek 2014 januárjára sikerült legyőznie a gyilkos kórt. Fotó © Peter Holgersson
world press photo, Markus Schreiber
1. helyezett - 1. helyezett - Portré, egyedi. A képen egy csalódott nő látható, aki nem láthatta Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök koporsóját a búcsúszertartáson a dél-afrikai Pretoriában 2013. december 13-án.
Fotó © Markus Schreiber, AP
worls press photo, Carla Kogelman
1. helyezett - Portré, sorozat. Testvérek játszanak az ausztriai Merkenbrechts-ben.
Fotó © Carla Kogelman
world press photo, Brent Stirton
1. helyezett - Beállított portrék, egyedi. Vak albínó tanulók egy nyugat-bengáliai iskolában, Indiában. Fotó © Brent Stirton, Getty Images
world press photo, Denis Dailleux
2. helyezett - Beállított portrék, sorozat. Egyiptomi testépítő édesanyjával.
Fotó © Denis Dailleux, Agence Vu
worls press photo, Christian Ziegler
3. helyzett - Természet, sorozat. A képen egy ötéves bonobó látható a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Kokolopori Bonobo rezetvátumban 2011. január 25-én.
Fotó © Christian Ziegler, National Geographic
World press photo, Steve Winter
1. helyezett - Természet, sorozat. Az infracsapdával készített 2013. március 2-i képen egy puma sétál a Los Angeles-i Griffith Parkban, amelynek eléréséhez az állatnak a város két legforgalmasabb autópályáján kellett keresztülvágnia.
Fotó © Steve Winter, National Geographic
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.