2014. február 22., szombat

Ukrán megállapodás? Csak lassan! A tüntetők ultimátuma: Janukovics azonnal mondjon le!

A kijevi tüntetők ultimátumot adtak Viktor Janukovics ukrán elnöknek péntek este: mondjon le másnap reggelig, különben fegyveres felkelés tör ki.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko, Majdan,
Kézfogás a gyilkossal.
Miközben a nyugati országok vezetői üdvözölték a kormány és az ellenzék pénteki megállapodását, a Majdanon tiltakozók közül sokan úgy gondolják, hogy nem sikerült elég engedményt elérni.

Pénteken késő délután is még ezrek tartózkodtak a Majdanon. A felkelők közül többen a Janukovics vezette kormány és az ellenzék közötti megállapodással szembeni elégedetlenségüknek adtak hangot.

A Függetlenség terén, amely korábban a tiltakozók és a biztonsági erők véres összecsapásainak helyszíne volt, az esti órákra óriási tömeg gyűlt össze, hogy megemlékezzenek a példátlan méretű összetűzések halálos áldozatairól. A levegőben továbbra is füst gomolygott, és a barikádok körül beszélgető, várakozó emberek tömegeit lehetett látni.
KAPCSOLÓDÓ:

Az AP hírügynökség szerint a Majdan téren felállított színpadon a tüntetők sorra fejezték ki a pénteki megegyezéssel szembeni nemtetszésüket. Többen kételyeiknek adtak hangot a megállapodás tényleges megvalósításával kapcsolatosan, sokan pedig azt skandálták, hogy Janukovics elnök mondjon le.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR (magyarul: Ütés) párt vezetője beszédét  félbeszakította az önvédelmi erők egyik tagja, és a színpadra lépve bejelentette: ha az elnök szombat reggel tíz óráig nem mond le, az emberek újra fegyvert ragadnak.
Klicsko bocsánatot kért a tüntetőktől
"Bocsánatot kérek, ha megbántottam valakit" – mondta Klicsko a kijevi Majdan tüntetőinek péntek este. 
Az ellenzéki pártvezető azután kényszerült erre, hogy kiderült: kezet fogott Janukovics elnökkel a válság megoldását célzó megállapodás aláírása után. A kézfogásról készült fotók bejárták a világsajtót.
A péntek esti nagygyűlés az áldozatokról való megemlékezéssel kezdődött. Az indulatok magasra csaptak, amikor a térre ért az előző nap meggyilkolt egyik áldozat nyitott koporsója.

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko, Majdan,

Az egyik tiltakozó a mikrofonhoz lépett, és a mögötte álló három ellenzéki vezetőre – közöttük Klicskóra – utalva közölte: "A bajtársunkat agyonlőtték, és a vezetőink megrázzák egy gyilkos kezét. Szégyen!", majd bejelentette az ultimátumot. Bejelentését a téren tartózkodók hevesen támogatták. Több tüntető Klicsko beszéde közben a Jobb szektor vezetőjét, Dmitro Jarost követelte a színpadra.

Jaros eleget tett a kérésnek, beszédében közölte: a Jobb szektor nem teszi le a fegyvert, nem oldja fel a közigazgatási épületek blokádját, amíg nem teljesül fő követelésük: Janukovics lemondása.

"Törvényszék, törvényszék!" – skandálta a tömeg, mire a szónok hozzátette: "Felelősségre kell vonni mindenkit, aki tűzparancsot adott, valamint az orvlövészeket!". A Jobb szektor kész magára vállalni az ukrajnai forradalom folytatását – idézte Jarost az lb.ua hírportál.

A Majdanon tüntetők Janukovics fejét követelték. "Halál a börtöntöltelékre!" - skandálták. Mint dpa német hírügynökség megjegyezte, az ukrán elnököt fiatalkorában rablótámadás miatt börtönbe zárták.

Az Avtomajdan mozgalom nyilatkozatban tudatta: nem fogadja el az ellenzék és Janukovics megállapodását, csak az elnök távozásával elégedne meg.

A mozgalom öt pontban foglalta össze követeléseit. Ezek között szerepel:
  1. az elnök azonnali lemondása és előre hozott elnökválasztás kiírása,
  2. a "bűnös parancsok" végrehajtásáért felelős rendőrök, ügyészek, bírák felelősségre vonása,
  3. a börtönbe zárt tüntetők azonnali szabadon engedése,
  4. az Európai Unióval való társulási szerződés aláírása és
  5. a Berkut különleges rendőri egység feloszlatása.
Miközben a nyugati országok vezetői üdvözölték a kormány és az ellenzék pénteki megállapodását, a Majdanon tiltakozók közül sokan úgy gondolják, hogy nem sikerült elég engedményt elérni.

Dana Pavlicsko, az ellenzék egyik támogatója a BBC brit televízió kérdésére elmondta:
Az ellenzék vezetői nem képviselik az egész népet, és nem képviselik a Majdant, Kijev Függetlenségének terét. Az emberek csalódottak, és nem fogják abbahagyni a tüntetést".
Remélem, hogy ezután más irányba megy majd az ország, de eddig nem sikerült elérni a Majdanon kitűzött célokat. Janukovics beleegyezett, hogy megváljon hatalmának egy részétől, hogy összességében továbbra is hatalmon maradhasson - vélte Kira Rusnyicskaja, egy másik tüntető.
A BBC egyik helyszíni tudósítója Twitter-bejegyzésében megerősítette:
Az emberek a téren azt mondják, hogy nem fognak visszavonulni, ha Janukovics elnök hatalmon marad.
Viktor Janukovics államfő február 22-re és 23-ra kétnapos gyászt hirdetett. Hírügynökségek ezzel kapcsolatban emlékeztettek: az elnök korábban február 20-ra, azaz csütörtökre hirdetett nemzeti gyászt, ezen a napon azonban az elmúlt hónapok legvéresebb összecsapásaira került sor.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.