2014. február 21., péntek

Ukrán alku: nemzeti egységkormány, alkotmányreform, előrehozott választások

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken előre hozott elnökválasztást jelentett be, beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába is, lemondásról viszont hallani sem akar.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

A közlemény az elnöki hivatal internetes oldalán olvasható. Ebben Janukovics utal az elmúlt "tragikus napokra", amelyekben az ország súlyos veszteségeket szenvedett, a barikád mindkét oldalán emberek haltak meg.

Az államfő ebben a helyzetben - mint írja - kötelességének érzi kijelenteni, hogy semmi sem fontosabb az emberi életnél, vissza kell állítani a békét Ukrajnában.
Előre hozott elnökválasztást kezdeményezek. Ugyancsak kezdeményezem a visszatérést a 2004-es alkotmányhoz, amely csökkentené az elnöki hatalmat a kormány és a parlament javára - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint Janukovics nemzeti egységkormány létrehozását is kilátásba helyezi.
Az elnök ugyanakkor részletekbe nem bocsátkozott, időpontokra még utalást sem tett. Nyilatkozata alapján nem engedett a hatalomváltást követelő tüntetők legfőbb követelésének, miszerint haladéktalanul mondjon le az államfői posztról.

Az ukrán médiában megjelent értesülések szerint az alkotmányreform egészen szeptemberig elhúzódhat, és csak decemberre írnák ki az előre hozott elnökválasztást. Jövő márciusban lenne esedékes különben a nem soron kívüli államfőválasztás.

Íme Janukovics teljes nyilatkozata:
Tisztelt honfitársaim!

E tragikus napokban, amikor Ukrajna súlyos veszteségeket szenvedett, amikor emberek haltak meg a barikád mindkét oldalán, tartozom azzal a meggyilkoltak dicsőséges emlékének, hogy kijelentsem: semmi sem fontosabb az emberi életnél. És nincs az a lépés, amit ne tehetnénk meg együtt, hogy helyreállítsuk a békét Ukrajnában.

Bejelentem a szükséges lépéseket a nyugalom helyreállítása érdekében, és azért, hogy ne legyen több áldozata a viszálykodásnak.

Bejelentem, hogy előre hozott elnökválasztást írok ki.

Kezdeményezem, hogy térjünk vissza a 2004-es alkotmányhoz, hogy ismét parlamentáris köztársaság legyünk.

Felhívást teszek nemzeti egységkormány megalakítására.

Ukrajna elnökeként és az alkotmány őreként teljesítem a néppel szembeni kötelességem, Ukrajna és a Mindenható Isten nevében az állam védelmében, az emberi élet védelmében, hazánk békéje és nyugalma nevében.
erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Korábban már közölte az ukrán média

Előre hozott elnökválasztást, koalíciós kormány létrehozását és alkotmányos reformot is előirányoz az ukrán kormány és az ellenzék között létrejött megállapodás - közölte az ukrán média pénteken, de nyugati politikusok és diplomaták szerint egyelőre korai áttörésről és végleges megállapodásról beszélni.

A kijevi híradások szerint a megállapodás megfosztaná Viktor Janukovics államfőt hatásköreinek egy részétől.

Az Ukrajinszka Pravda című napilap úgy fogalmaz, hogy a megállapodás "előirányozza az elnöki hatáskörök korlátozását a 2004-es alkotmányhoz történő visszatéréssel 48 órán belül". A lapot tájékoztató források szerint a megállapodás értelmében tíz napon belül koalíciós kormány alakul Ukrajnában, és Janukovics abba is beleegyezett, hogy az idei év decemberében előre hozott elnökválasztást tartsanak az országban.

Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata péntek reggel jelentette be, hogy megállapodás jött létre a belpolitikai válság megoldása érdekében Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék vezetői között, Frank-Walter Steinmeier német és a Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, illetve Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi ombudsmanja közvetítésével.

Az egyeztetések egész éjszaka folytak, péntek reggel értek véget, és az ukrán elnöki hivatal közlése szerint péntek délben írják alá a válság rendezését célzó megállapodást. Más részletek hivatalos forrásból nem váltak ismertté, és sem az ellenzék, sem az unió részéről nem erősítették meg az egyezséget. A lengyel kormány szóvivője közölte, hogy a megállapodás szövege még nincs kész.

"Egyelőre tárgyalásokról beszélünk, nem egy kész dokumentumról" - mondta Malgorzata Kidawa-Blonska a lengyel közszolgálati tévének nyilatkozva. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán hatalom már számos alkalommal becsapta a tüntetőket, ezért nem bíznak benne. "A legnagyobb probléma az, hogy meg kell győzni a Majdant arról, ha a megállapodás aláírják, akkor be is tartják"- mondta Kidawa-Blonska.

Laurent Fabius francia külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy még további egyeztetések tárgyát képezi az ukrán válság rendezéséről szóló megállapodás. "Délnél korábban még nem lehet biztosat mondani" - jelentette ki Fabius az Europe 1 francia kereskedelmi rádiónak, óva intve a túlzott várakozásoktól. Hozzátette: az ellenzéki vezetők még konzultálni akarnak azokkal, akiktől felhatalmazást kaptak a tárgyalásokra.

Elmondta, hogy a péntek reggelig tartó tárgyalásokon minden témáról szó volt: arról, hogy miként vessenek véget az erőszaknak, az alkotmányos változtatásokról és a választásokról. A francia külügyek irányítója a német és a lengyel külügyminiszterrel együtt részt vett a kijevi egyeztetéseken, de csütörtök este Ukrajnából Kínába utazott egy régóta betervezett látogatásra.

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Újabb lövöldözés Kijev belvárosában, dulakodás a parlamentben

Újabb lövöldözés kezdődött péntek délelőtt az ukrán főváros központjában: a belügyminisztérium közlése szerint a "kijevi rendbontások résztvevői" nyitottak tüzet a rendőrökre. A tárca közleménye szerint a Függetlenség teréről a parlamenthez vezető Insztitutszka utcában nyitottak rájuk tüzet ismeretlenek, akik a törvényhozás épületéhez akartak eljutni.

Közben a Majdanon felállított színpadon megjelent 25, Lviv megyéből a tüntetők védelmére érkezett rendőr egyenruhában és szolgálati fegyverükkel. A több ezer demonstráló kitörő örömmel fogadta és üdvrivalgással köszöntötte őket a fővárosban. Az egyik parancsnok közölte, hogy még újabb, a tüntetőkhöz átálló rendőrök érkezése várható a nyugati országrészből.

Közben péntek délelőtt megkezdődött, de rövid időn belül botrányba is fulladt a parlament ülése. Volodimir Ribak, az ukrán parlament elnöke délután négy óráig szünetet akart elrendelni. A bejelentésre viszont három ellenzék párt képviselői az elnöki pulpitushoz rohantak, követelve az ülés folytatását.

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Ezek után az elnöki emelvény köré gyűlt több ellenzéki és kormánypárti honatya, akik ökölharcban igyekeztek eldönteni, hogy legyen-e szünet, vagy sem. A házelnök a dulakodás miatt visszavonta a szünetre vonatkozó kezdeményezését.

Előzőleg a házelnök közölte, hogy aláírta az előző nap, a tűzszünet helyreállításáról és a terroristaellenes művelet leállításáról elfogadott parlamenti határozatot. Ribak kijelentette, hogy a törvényhozásnak pénteken szavaznia kell a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről. Az ukrán média korábbi híradásai szerint a régi alkotmány visszaállítása része a Viktor Janukovics államfő és az ellenzék által péntekre virradóra kialkudott egyezségnek.

Később a plenáris ülésről mégis szünetre vonultak ki a képviselők, hogy a frakciók egyeztessék az Arszenyi Jacenyuk ellenzéki vezető által beterjesztett törvényt a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről. Az ukrán parlament a 2004-es narancsos forradalom után módosította az alkotmányt, korlátozva az elnöki jogköröket, de 2010-ben az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat. Viktor Janukovics akkor hivatalba lépett elnök ennek köszönhetően visszakapta a Leonyid Kucsma exállamfő hivatali idejében az ország első számú vezetője számára az alkotmányban rögzített széles jogköröket.

Az ukrán ellenzék közben újabb javaslatot terjesztett a törvényhozás elé. Eszerint az ellenzékiek kezdeményezik, hogy a parlament olyan törvényt fogadjon el, amely felmentené a kormányellenes tüntetés résztvevőit a büntetőjogi felelősség alól és előirányozná Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök szabadlábra helyezését.
Azt javasoljuk, hogy ne az amnesztiáról szóló törvényről szavazzunk pénteken, hanem a büntetőjogi felelősség alóli felmentésről. Szorgalmazzuk továbbá Julija Timosenko elengedését - közölte a parlamentben felszólalva Arszenyij Jacenyuk, a bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője.
Eközben viszont sajtóhírek szerint hangos vita hallatszik ki az ellenzékiek egyeztetéséről. Kiszivárgott hírek szerint állítólag a képviselők közül sokan nem értenek egyet frakcióvezetőikkel abban, hogy bármiféle megállapodást írjanak alá Janukovics elnökkel a válság rendezését illetően.

Kiürültek a polcok Kijevben

Kiürültek a boltok polcai és a készpénz-automaták az ukrán fővárosban csütörtök estére, miután a fokozódó erőszak miatt az emberek - tartva a legrosszabbtól - igyekeztek minél nagyobb élelmiszer- és készpénzkészletet felhalmozni.

Eddig a hétig a három hónapja tartó tüntetések hatása csak a Függetlenség terének közvetlen közelében és a kormányzati negyedben volt kézzelfogható, Kijev további részén viszont a normális kerékvágásban folyt az élet. Ugyanakkor az erőszak elharapódzásával a főváros utcái egyre kihaltabbá váltak - írta a Reuters hírügynökség helyszíni riportjában.

A napokban Kijev központjában számos üzlet, étterem és bank nem nyitott ki, miközben a Majdan néven emlegetett Függetlenség téren véres összecsapások zajlottak a rendőrség és a Viktor Janukovics elnök távozását követelők között.

"Szinte mindenki otthon marad, aki nem a Majdanon van. Mindenki fél, a boltok polcai kiürülnek. Nem tudjuk, hogy ez még meddig mehet így" - mondta a Reutersnek egy kijevi lakos. "Kimenne az utcára, ha a házak tetején mesterlövészek várnák? Ez végső soron már egy háború" - mondta a Reuters egy másik interjúalanya.

Tévéfelvételek és más jelentések szerint a biztonsági erők mesterlövészei a háztetőkről tüzeltek a tüntetőkre csütörtökön a Majdan környékén, orvosok pedig arról számoltak be, hogy a halálos áldozatok döntő többségével egyetlen célzott lövés végzett. Kedd óta legalább hetvenöten haltak meg az összecsapásokban.

Az erőszak elfajulását követően a benzinkutak és a készpénz-automaták előtt is sorok alakultak ki, és számos ATM már teljesen kiürült a fővárosban.

A helyzetet jellemzi, hogy a Reutersnek egy bankár arról számolt be, hogy amikor egy boltban a pékáruk között nézelődött, az eladó azt mondta neki: ne legyen ennyire válogatós, lehet, hogy jó ideig most lát utoljára kenyeret.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI