2014. február 20., csütörtök

Vérfürdő Kijevben (ÉLŐ KÖZVETÍTÉS)

A "fegyvernyugvás" ellenére újra éleződik a helyzet Kijevben: az Eszpresszo ukrán internetes televízió helyszíni élő adása szerint a városközpontban csütörtök reggel ismét összecsaptak a rohamrendőrök és a tüntetők, a rendfenntartó erők hang- és villanógránátokat vetettek be, gumilövedékekkel lőtték a tömeget. 


ÉLŐ KÖZVETÍTÉS A HELYSZÍNRŐL


Figyelem! Az alábbi tartalom sokak érzékenységét sértheti, olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz számítógépéről kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot! A javasolt szűrőprogram ITT érhető el.

A főváros főterén robbanások hallatszottak és sűrű fekete füst gomolygott. A tüntetők gumiabroncsokat égetnek, hogy füstfüggönnyel megakadályozzák a rohamrendőrök támadását, gyújtópalackokkal és kövekkel dobálják őket.

A tüntetőket és a sebesülteket ellátó orvosi csoportok mozgását hangosbeszélőkből koordinálják, arra figyelmeztetik őket, hogy orvlövészek jelentek meg a környékbeli épületek tetőin.

Tűzszünetet szavazott a parlament

A tűzszünet helyreállításáról és az előző nap életbe léptetett terroristaellenes művelet hatályon kívül helyezéséről döntött csütörtökön késő este az ukrán parlament.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

A 450 tagú törvényhozás 236 tagja támogatta a határozatot. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU szerdán jelentette be, hogy az egész országban terroristaellenes műveletbe kezd, a titkosszolgálat szerint az "erőszakcselekmények kiújulásáért felelős radikális csoportok" ellen.

Az elfogadott jogszabály alapján az erőszakszervezetek tagjainak vissza kell térniük a laktanyákba, valamint a vidékről a fővárosba szállított egységeknek el kell hagyniuk Kijevet.

A dokumentum ezen kívül megtiltja a fegyverhasználatot a fegyveres erők tagjainak, továbbá a közlekedés korlátozását a hatóságoknak. Ezen túlmenően a képviselők meghatározták, hogy rendkívüli állapotot csak a parlament hirdethet ki az országban. A határozatot a képviselők állva szavazták meg, majd elénekelték a himnuszt. A dokumentumot egyébként még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek, hogy hatályba léphessen.

A képviselők csütörtökön úgy határoztak, hogy a belpolitikai válság rendeződéséig minden nap üléseznek, beleértve a hétvégéket is.

Helyszíni jelentések szerint a késő esti órákban viszonylagos nyugalom, "fegyverszünet" volt Kijev belvárosában, a késői órákban is sokan tartózkodtak a Majdanon, azaz a Függetlenség terén.

A internetes forrásokban közzétett adatok szerint a csütörtöki összecsapásoknak eddig 58 halálos áldozatot azonosítottak, közöttük tíz rendőrt. Nevüket, adataikat internetes hírportálok tették közzé.

Janukovics belement az előrehozott választásokba

Az ukrán államfő beleegyezett abba, hogy még az idén előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat tartsanak, de addig is, 10 napon belül egy ideiglenes nemzeti egységkormány alakuljon és még a nyár előtt új alkotmányt dolgozzanak ki - közölte csütörtök este a lengyel miniszterelnök, miközben három uniós külügyminiszter tárgyalásokat folytat Kijevben Janukoviccsal és ellenzéki vezetőkkel.

Az ukrán államfő kész még az idén előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat tartani Ukrajnában - közölte csütörtök esti varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki a német, francia és lengyel külügyminiszter kijevi tárgyalásairól adott tájékoztatást. A lengyel kormányfő előzőleg lengyel parlamenti pártok vezetőivel, korábbi lengyel miniszterelnökökkel és Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnökkel megvitatta az ukrajnai helyzetet.

Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter négyórás tárgyalást folytattak az ukrán elnökkel, de a tervek szerint még az este és másnap újra tárgyalnak.

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Donald Tusk lengyel miniszterelnök varsói sajtóértekezletén jelentette be értesülését a Janukoviccsal való tárgyalás eredményeiről. Hangsúlyozta, hogy fennáll a polgárháború reális veszélye Ukrajnában.

Kijelentette, hogy a három tárcavezető az ukrán fővárosban egy olyan dokumentumon dolgozik, amely esélyt ad az erőszak beszüntetésére. Hangsúlyozta, hogy fennáll a polgárháború reális veszélye Ukrajnában.

Közlése szerint Janukovics kész az előre hozott parlamenti és elnökválasztások megrendezésére, 10 napon belül egy ideiglenes nemzeti egységkormány felállítására és új alkotmány kidolgozására még az idei nyár előtt.

A három uniós külügyminiszter pénteken is folytatja tárgyalásait Kijevben. Tusk felhívta a lengyel állampolgárokat, hogy 20 órakor tegyenek égő gyertyát az ablakaikba az ukrán néppel való szolidaritásuk kifejezésére.

Klicskóval is egyeztetett a trió

Vitalij Klicsko az UDAR (magyarul: Ütés) párt irányítója a három diplomáciai vezetővel tartott találkozó után kijelentette, hogy a politikai menetrendről való döntés Janukovics kezében van: "Minden attól az embertől függ, akinek abszolút hatalma van".

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Klicskó ekkor azt közölte: egyelőre nincs megállapodás, de több javaslatról is egyeztettek. A PAP lengyel hírügynökség meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy van esély kompromisszumra az ukrán vezetés és az ellenzék között, amely kiutat mutatna a mély válságból.

Rendkívüli ülést tartott az ukrán parlament

Rendkívüli ülést tartott az ukrán parlament csütörtök délután, miután korábban, a nap folyamán ismét utcai harcok voltak Kijev belvárosában radikális ellenzéki tüntetők és a rendvédelmi szervek között.

Az ülésteremben a 450 fős törvényhozás 227 238 képviselője jelent meg. Mivel a szavazógépek nem működnek, egyhangúlag elfogadták, hogy kézfelemeléssel hoznak határozatokat.

Az ülésen a Haza (Batykivscsina) párt egyik képviselőnője felolvasta Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő üzenetét, amelyben az ellenzéki vezető arra szólította fel az ellenzéket, hogy többé senki se tárgyaljon Janukoviccsal.
Ettől a perctől a népnek, az ellenzéknek, a nemzetközi közösségnek és minden erkölcsös embernek közösen követelnie kell Janukovics mihamarabbi eltávolítását az államfői posztról, és büntetőjogi felelősségre vonását békés állampolgárok ellen elkövetett tömeggyilkosság megszervezésének vádjával - szögezte le Timosenko.
Önkéntesekből álló járőrök biztosítják a közrendet a rendőrség helyett Lembergben

Önkéntesekből szerveztek rendfenntartó alakulatokat csütörtökön Lembergben az esetleges fosztogatások és önbíráskodás megakadályozására, mivel a rendőrség nem képes feladata ellátására jelentette be csütörtök este Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai nagyváros polgármestere.

Szadovij videoüzenetben szólította fel Lemberg lakosságát, hogy tartsa be a törvényeket, akadályozza meg az esetleges fosztogatást és önbíráskodást, mert a város csak ezzel tarthatja fenn a jogot Ukrajna európai jövőjére. Felhívta a szülőket, hogy maximális mértékben vigyázzanak fiatalkorú gyermekeikre. Arra is emlékeztetett, hogy a városban 22 óra után tilos alkoholt árusítani.

A polgármester közölte: a szerda éjszakai tiltakozó megmozdulások következtében Lembergben gyakorlatilag megszűnt a rendvédelmi szervek működése, a rendőrök félnek egyenruhában kimenni az utcára. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ismeretlenek több száz lőfegyvert raboltak el az elfoglalt rendőrőrsökről tette hozzá, megjegyezve, hogy a rendőrség hiányát bűnözők, provokátorok és garázda elemek használhatják ki.

Szadovij üzenetében arról biztosított, hogy első számú feladatának a lembergi polgárok biztonságának szavatolását tekinti. Bejelentette, hogy közbiztonsági törzset állítottak fel helyettese, Volodimir Sevcsuk nyugalmazott hadseregtábornok vezetésével. Elmondta, hogy a testület csütörtök estig járőrszolgálatot ellátó osztagokat hozott létre önkéntes helyi vállalkozókból, vállalati munkatársakból, önvédelmi alakulatok, sportszövetségek tagjaiból, autós tüntetőkből, önkormányzati képviselőkből és a tüntetők oldalára átállt körzeti rendőrökből. Az önkéntes osztagokat a hadsereg egy nyugalmazott ezredese irányítja, tagjai megkülönbözető jelzésekkel ellátott láthatósági mellényt viselnek.

Szadovij arra kérte a város lakosságát, hogy őrizze meg éberségét, higgadtságát, s a lehető legnagyobb mértékben támogassa az önkéntes rendfenntartókat. Egyúttal ismertette azt a telefonszámot, amelyen bejelentés tehető a rendkívüli esetekről, mivel szerdától Lembergben nem működik a rendőrség segélyhívó száma.

A parlament elnöke Budapestre küldte családját

Volodimir Ribak, az ukrán parlament elnöke Budapestre küldte családját Kijevből csütörtökön - jelentette a zn.ua ukrán hírportál reptéri illetékesekre hivatkozva.


Ribak maga Kijevben maradt, családja a Zsuljani nemzetközi repülőtérről induló járaton hagyta el az ukrán fővárost. A hírportál azt írta, hogy miközben Kijev utcáin emberek halnak meg a zavargásokban, a Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja politikusainak családjai külföldre távoznak.

Az RBK-Ukraina hírportál korábban arról tudósított, hogy a Zsuljani repülőtér egyik VIP-várója tele van elutazó utasokkal. A hírportál értesülése szerint csütörtökön ugyanezen a terminálon keresztül elhagyta Ukrajnát Ihor Kaletnyik, a házelnök első helyettese és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi miniszter. Mindegyikük több táskával és bőrönddel utazott.

Az orosz sajtó nyugat-ukrajnai kormányzók megtámadásáról számolt be

A nyugat-ukrajnai megyékben önbíráskodó tömegekről, Volin megye kormányzójának foglyul ejtéséről, és Csernivci megye vezetőjének erőszakos lemondatásáról számolt be csütörtökön az orosz sajtó.

A Lifenews orosz televízió internetes oldalán közölt beszámoló szerint a Lengyelországgal határos Volin megye székhelyén, Luckban feldühödött tömeg rohanta le a terület belügyi igazgatóságát. Annak épületében találtak rá Olekszandr Baslakenkóra, a megye vezetőjére.

Az agresszív tüntetők a politikust megverték, majd a több ezres nézősereg előtt az Európa téren felállított színpad állványzatához bilincselték, miközben rugdosták és megtaposták. Az emberek közben azt kiabálták: "térdre, térdre". A január végén posztjára kinevezett ukrán kormányzót arra akarták kényszeríteni, hogy írja meg a lemondását.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint Olekszandr Baskalenko, aki a kormányzó Régiók Pártja megyei vezetője is, nem engedelmeskedett az erőszaknak sem, így továbbra is fogva tartják. Az esetről a Lifenews videofelvételt is közzétett. A nyugat-ukrajnai régió vezetőjének meghurcoltatásáról egyebek között az Ukrainska Pravda című ellenzéki ukrán internetes újság is beszámolt.

A délnyugat-ukrajnai Csernivci megye kormányzójának, Mihajlo Papijevnek a lemondását ugyanakkor kikényszerítették a tüntetők szerdán. Az ukrán politikust kituszkolták a kormányzói hivatal épületéből és erőszakkal elérték, hogy megírja kérvényét Viktor Janukovics elnöknek. A rendőrség nem avatkozott közbe az eseményekbe.

A Rosszija 24 arról is beszámolt, hogy a múlt éjjel a nyugat-ukrajnai Lembergben önkéntesek akadályozták meg, hogy a helyi radikálisok több épületet megtámadjanak, közöttük az orosz főkonzulátust.

Robbanás volt a rohamrendőrség laktanyájában Lembergben

Robbanás történt csütörtök este a Berkut különleges rendőri egység laktanyájában a nyugat-ukrajnai Lembergben, a tűz a kaszárnyaépületről átterjedt a lőszerraktárra.

A laktanya kijáratát hetek óta blokád alatt tartó tüntetők szerint provokátorok robbantottak a jelenleg üres kaszárnyában, szemtanúk a kerítésen átugró, hang- és fénygránátokat dobáló négy férfit láttak, akik egy közelben parkoló autóval elmenekültek a helyszínről.

Az ott tartózkodók nem tartják kizártnak azt sem, hogy maguk a rohamrendőrök robbantottak, hogy így akadályozzák meg, hogy a tüntetők hozzáférjenek a laktanya területén tárolt fegyverekhez és lőszerekhez adta hírül a zaxid.net lembergi hírportál.

A jelentés szerint a robbanást követően mintegy 500 tüntető zárta le személygépkocsikkal a rendőrségi laktanyához vezető utcákat, s csak a tűzoltókat engedik át az útakadályokon. A beszámoló szerint a detonációtól senki nem sérült meg.

Poltavában ellenzéki aktivisták elfoglalták a megyei közigazgatás épületét

A kelet-ukrajnai Poltavában csütörtök este ellenzéki aktivisták elfoglalták a megyei közigazgatás épületét - jelentette az Ukrainszka Pravda című lap.


Egy aktivista a lapnak elmondta, hogy a helyi idő szerint 18 órakor (17 óra CET) végrehajtott "kis ostrom" után a rendvédelmi erők képviselői ellenállás nélkül elhagyták az épületet.

Poltava megye székvárosában már szerdán is kísérletet tettek a megyei közigazgatás épületének elfoglalására, de akkor a rendőrségnek sikerült kiszorítania a botokkal, kövekkel, különféle tárgyakkal felszerelkezett támadókat. Öt rendőr megsérült.

A helyi tömegtájékoztatás szerint a rendőrség és az ellenzéki "Népi Önvédelem" aktivistái csütörtökön megállapodtak, hogy közösen fognak járőrözni az utcákon.

Február 18-án és 19-én, a kijevi véres összecsapásokkal egy időben ellenzéki aktivisták elfoglalták a Kárpátalja, Volin, Lemberg, Ivano-Frankivszk és Ternopil megyei közigazgatási épületeket.

Freedom House: Janukovics már nem legitim elnök

Janukovics viszonylag tisztességes módon került Ukrajna élére, ám folyamatosan felőrölte saját legitimitását, és már nem tekinthető az ország legitim vezetőjének - mondta David Kramer, a Freedom House amerikai szabadságjogi civilszervezet elnöke egy csütörtöki pódiumbeszélgetésen Brüsszelben.


Az Európai Politikai Központ által szervezett beszélgetés témája az volt, hogy hogyan erősíthető az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködése a demokrácia előmozdítása terén, ám végül nagyrészt az ukrajnai eseményekre összpontosított. Az eszmecserét felvezető Jerzy Pomianowski, az Európai Demokráciáért Alapítvány igazgatója egy perces néma tiszteletadást kért az Ukrajnában meghaltak emlékére.

A beszélgetés résztvevői közül Kramer fogalmazott a leghatározottabban, úgy vélekedett ugyanis, hogy amíg Janukovics hivatalban van, addig a tiltakozások nem fognak megszűnni, az EU részéről pedig teljesen elhibázott politika volt arra törekedni, hogy az ő elnöksége mellett alakuljon egy technokrata, átmeneti kormány.

A Freedom House elnöke rámutatott: Vlagyimir Putyin is figyeli, hogyan reagál Európa, és ha nem kellő határozottsággal, akkor "olyan csatát veszítünk el, amelynek hosszú távú hatásai lesznek" - fogalmazott Kramer.

Alexander Graf Lambsdorff német liberális európai parlamenti képviselő a demokráciaépítéssel kapcsolatban a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a munka nincs kész, addig nem is szabad azt feltételezni, hogy készen van, és megemlítette, hogy szerinte Magyarországon és Bulgáriában is voltak problémák.

Ukrajnával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy igenis vannak olyan dolgok, amelyekkel mind a politikai, mind a gazdasági elitre, az oligarchákra nyomást lehet gyakorolni. Ilyen "nyomáspontoknak" nevezte, hogy tudva lévő, hogy többen közülük osztrák vagy ciprusi bankokban tartják a pénzüket. Annak befagyasztása elég fájdalmas lesz - magyarázta a politikus.

Richard Youngs, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért vezető munkatársa visszájára fordult demokratikus átmenetről, jelentős visszalépésről beszélt Ukrajnával kapcsolatban, valamint megjegyezte, hogy ha az Európai Unió továbbra is a "többet többért" alapon óhajtja kezelni ezeket az országokat, vagyis a demokratikus eredményeket óhajtja támogatással jutalmazni, akkor szerinte e mögé jelentősen több erőforrást, pénzt és diplomáciai erőfeszítést kell felsorakoztatni.

David Kramer mindemellett arra is kitért, hogy az elmúlt években lassan, de folyamatosan romlott a szabadságjogok helyzete a világban, az autoriter, elnyomó rezsimek egyre szofisztikáltabb technológiai eszközökkel lépnek fel a szabadságjogok és az aktivisták elnyomására.

A beszélgetésen Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy van együttműködés a demokrácia előmozdítása terén az EU és az Egyesült Államok között, sőt ebben olyan partnernek nevezte az EU-t, amelyhez Amerika előszeretettel fordul. Melia rámutatott, hogy az EU tagállamai közül több ment át az elmúlt évtizedekben demokratikus átalakuláson, és ezek az országok átadhatják tapasztalataikat a jelenleg átalakulóban lévő államoknak.

Legvéresebb nap

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a kijevi összecsapások kiújulása óta 75-en haltak meg az erőszak következtében, és 571-en sebesültek meg - adta hírül csütörtök este az ukrán tárca jelentésére hivatkozva a BBC brit hírportál.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Eltérő adatok látnak napvilágot a kijevi zavargások halálos áldozatairól: más számokat közöl az ukrán kormány, a tüntetők képviselője és média. Ez volt a legvéresebb nap a kormányellenes tüntetések tavalyi kirobbanása óta.

Legkevesebb hetven tüntető vesztette életét csütörtökön Kijev központjában - mondta korábban Szvjatoszlav Hanenko, a jobboldali radikális Szabadság Párt képviselője, a tüntetők egészségügyi szolgálatának illetékese, aki korábban 60 áldozatról számolt be. A tiltakozókat célzott lövések találták el - olvasható a párt csütörtöki közleményében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint viszont az összecsapások kezdete, február 18. óta 67-en haltak meg az erőszak következtében. Egyedül csütörtök reggel 6 óra óta 39 embert öltek meg, ami azt jelenti, hogy ez volt a legvéresebb nap a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta.

Délután három órakor 332 sérültet ápoltak a kijevi kórházakban, és a három nap alatt összesen 551-en kértek orvosi segítséget. A kórházak a szokásos munkarendben dolgoznak, és ellátnak minden rászorulót, helyi lakost és a városba látogatót egyaránt - hangsúlyozta az egészségügyi minisztérium.

A CNN amerikai hírtelevízió már ekkor is azt állította, hogy kizárólag a csütörtöki napon legkevesebb százan vesztették életüket az ukrán fővárosban zajló véres összecsapásokban. A CNN szerint a legtöbb áldozatot a kijevi kormánynegyedhez vezető Insztitutszka utcai harcok szedték.

A kormányellenes tüntetők foglyul ejtettek hatvanhét rendőrt Kijevben - közölte csütörtökön az ukrán belügyminisztérium. "A rendőrségnek joga van fegyvereket használni ahhoz, hogy kiszabadítsák a túszokat" - olvasható a belügyi tárca honlapján megjelent közleményben.

Szankciókat határozott el az EU a vérontásét felelős személyek ellen

Az Európai Unió tagállamai szankciókat határoztak el az ukrajnai vérontásért felelős személyek ellen.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,  Európai Unió

Emma Bonino olasz külügyminiszter elmondása szerint megtagadják a vízumkiadást azoktól, akiknek "vér tapad a kezeikhez" és befagyasztják az EU tagállamaiban fellelhető javaikat. "A döntésnek az elkövetkező órákban érvényt is szereznek" - mondta az olasz külügyminiszter a csütörtöki rendkívüli brüsszeli tanácskozás után.

Bonino szerint a döntést a Kijevben tárgyaló Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel szorosan egyeztetve hozták meg.

Frans Timmermans holland külügyminiszter elmondta, hogy a részvevők megtiltották továbbá minden olyan eszköz exportját Ukrajnába, amely a belső elnyomásra, tüntetések leverésére, tömegoszlatásra vethető be. Brüsszeli források szerint egyelőre semmiféle listát nem állítottak össze a szankciókkal sújtandó személyekről. A külügyminiszterek eredetileg fegyverszállítási embargót is fontolgattak.

Nem csitulnak a heves harcok; egyre több halott

Szinte percről percre nő a halálos áldozatok és a sérültek száma az ellenzéki tüntetők és a rendőrök között Kijevben csütörtökön kiújult összecsapásokban.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Ellenzéki hírforrások szerint a belügyi egységek mesterlövészei éles lőszerrel fejre, nyakra és mellkasra célzott lövéseket adnak le a Függetlenség terét védő, illetve a kormánynegyedben előrenyomuló tüntetőkre.

Videofelvételek tanúsága szerint kalasnyikovokkal is lőnek.Egy nevét elhallgató belügyi forrás megerősítette, hogy a fővárosi kerületi rendőrkapitányságok vezetői éles lőszerekkel kalasnyikovokat osztottak ki a belügyi egységek tagjainak azután, hogy tucatjával ejtettek rendőröket foglyul a tüntetők. A belügyminisztérium hivatalos kommünikéje szerint összesen húszan, 12 rendőr és ( belügyes kapott éles lőfegyvereket, amelyeket kizárólag önvédelemre használhatnak.

A fővárosi kórház sürgősségi részlegén megteltek a műtők - tette közzé a Facebook közösségi portálon az egészségügyi intézményben tartózkodó Irina Herascsenko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt képviselője. Szavai szerint rengeteg sérültet visznek be folyamatosan a kórházba.

A belvárosban sorra zárnak be a bankfiókok, evakuálják az ott dolgozókat, és kiürítik a pénzkiadó automatákat. Egyes benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki, miután elterjedt a hír, hogy hamarosan bezárják azokat.

A belügyminisztérium arra kéri a kijevieket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és semmiképpen ne menjenek a belvárosba.

Teljesen kicsúszott a helyzet az államfő, a parlamenti elnök és az ügyvezető miniszterelnök kezei közül

A BBC csütörtöki híradása szerint Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese azt mondta, hogy teljesen kicsúszott a helyzet az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzék vezetőinek ellenőrzése alól, egyikük sem kínál olyan megoldást a kialakult válságra, amely megnyugtatná az országot.

Tihipko a kialakult helyzetben a legsürgősebb teendőnek tartja egyrészt a parlamenti elnök azonnali menesztését és a házelnöki tisztség átadását az ellenzéknek. Emellett javasolja egy új, minden frakció által támogatott miniszterelnök megválasztását, aki már kinevezése napján bemutatná kormányát és ismertetné a legsürgősebb tennivalókat.

Tihipko szerint parlamenti tényfeltáró bizottságot kell alakítani, amely kivizsgálná az emberéleteket követelő eseményeket.

Inog Janukovics hatalma

Az Interfax ukrán hírügynökség szerint 12 kormánypárti képviselő csatlakozott az ellenzéki pártokhoz és rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték.


A képviselők támogatásukról biztosították "a népet és a nép véleménynyilvánítását", elítélték az erőszakcselekményeket. Arra szólították fel a biztonsági szolgálatok fegyvereseit, hogy "a népnek tett esküjüket tartsák be, és ne a lőfegyverek alkalmazásáról szóló bűnös parancsokat teljesítsék, ne engedjék, hogy a rendvédelmi szervek részt vegyenek a békés lakosság és a tüntetők elleni provokációkban".

A kormánypárti képviselők mindkét felet az erőszak megszüntetésére szólították fel, és arra is, hogy kezdjenek "béketárgyalásokat" német, lengyel, orosz és amerikai közvetítéssel.

Kijev polgármestere kilépett a kormánypártból

A Janukovics által kinevezett kijevi kormánybiztos is elpártolt az ukrán elnöktől - olvasható az Interfax oldalán.


Volodomir Makejenko a városi adminisztráció vezetője bejelentette, hogy kilép a kormányzó Régiók Pártjából, és elrendelte, hogy indítsák újra a nagyközönség előtt kedden lezárt kijevi metrót, amit állítólag titokban  a rohamrendőrök szállítására használnak.

Rendkívüli állapot?

A Euromaidan Twitter-oldala szerint Viktor Janukovics ukrán elnök 13:30-kor (CET) rendkívüli állapotot jelent be

Az ellenzéki vezetők már nem urai a helyzetnek

Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt parlamenti frakciójának vezetője a német, a francia és a lengyel külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után ismerte el, hogy az ellenzéki vezetők lassan már nem urai a helyzetnek.

A találkozón a vérontás megállításáról és a válság további fokozódásának megfékezéséről volt szó. Jacenyuk szerint ezt egyetlen módon lehet elérni. "Fegyvermentes övezetet kell létrehozni, és a konfliktust át kell tenni az utcáról a parlamentbe" - mondta.

Előzőleg Szerhij Tihipko vezető kormánypárti politikus is azt mondta, hogy teljesen kicsúszott a helyzet a helyzet az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzéki vezetők ellenőrzése alól.

Az ukrán egészségügyi minisztérium hét halottról tud

Az ukrán egészségügyi minisztérium hét ember, köztük két rendőr halálát erősítette meg a csütörtöki zavargások áldozatait összegző közleményében; a tárca szerint a három napja tartó összetűzéseknek összesen 35 halottja van.

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

A kijevi minisztérium szerint csütörtökön 60 sérülthöz hívtak mentőt, öt embert súlyos állapotban szállítottak kórházba. A zavargások kezdete, kedd óta 505 alkalommal riasztották a mentőket, és 292 ember szorult kórházi kezelésre.

Korábban az ukrán elnöki hivatal arról tájékoztatott, hogy rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban. A Reuters szemtanúkra hivatkozva pedig azt jelentette, hogy 21 holttest hever az utcákon a kijevi Majdan közelében, s valamennyi áldozat civil.

Az ellenzék délutánra rendkívüli ülésre hívta a parlamenti képviselőket

A kijevi kormányellenes tüntetők vezetői felszólították csütörtökön az ukrajnai parlamenti képviselőket, hogy helyi idő szerint délután három órakor gyűljenek össze a törvényhozásban a válság rendezésének szentelt rendkívüli ülésre.

Az Eszpreszo élőben közvetítette a tüntetők üzenetét, akik a kijevi központi téren lévő emelvényről kérték erre a honatyákat. Leszögezték, hogy a tiltakozók nem fogják elfoglalni a törvényhozás épületét, amelynek dolgozói nem sokkal korábban az épületből való távozásra kaptak utasítás.

Az ellenzéki szónokok felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették továbbá őket és a katonákat, hogy éles lőszer használata a tüntetők ellen az emberisség elleni elévülhetetlen bűnténynek minősül. Értésükre adták azt is, hogy az ukrán törvények ilyen esetben lehetővé teszik számukra a parancs megtagadását.

Elnöki hivatal: több tucat halálos vagy sebesült rendőr áldozat

Rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban - tájékoztatott csütörtökön az ukrán elnöki hivatal, a tüntetőkre hárítva a felelősséget a vérontásért.

A hivatal szerint a fegyvernyugvás ellenére "radikális" tüntetők csoportokba verődve támadtak rá a rohamrendőrökre reggel 9 órakor. Lőfegyvereket használnak, így mesterlövész-fegyvereket is. "Azért lőnek, hogy öljenek" - áll a közleményben.

Egy szemtanú szerint tíz holttest fekszik Kijev főterén

Tíz, takaróval letakart holttest hevert a Majdanon csütörtökön délelőtt egy szemtanú állítása szerint.


erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

A korábbi tíz helyett Már tizenöt halottról adott hírt a Reuters helyszíni kijevi tudósításában. A brit hírügynökség fotóriportere, Vaszilij Fedoszenko szerint tizenöt, takaróval lefedett holttest hever az utcán a kijevi Függetlenség tér (Majdanon) két oldalán. Fedoszenko szerint a halottak mindnyájan civilek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség viszont azt közölte, hogy legalább heten haltak meg a csütörtöki zavargásokban, és mindnyájan középkorú férfiak. A hét halott közül haton nyaki lövés látható, ami a tüntetők szerint arra utal, hogy rendőrségi orvlövészek végeztek velük.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a csütörtöki összetűzésekben egy rendőr halt meg és 29 megsebesült.

Több ukrán sportoló hazautazott, illetve tervezi a hazautazását a szocsi téli olimpiáról a kijevi zavargások miatt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sajtófőnöke, Mark Adams csütörtökön elmondta: Szerhij Bubka, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke teljes mértékben elfogadja, hogy vannak, akik a hazatérés mellett döntöttek. A NOB szerdán nem engedélyezte az ukrán delegáció tagjainak, hogy fekete gyászkarszalagot viseljenek.

Az ukrán olimpiai csapat két tagja, az alpesi síző Bogdana Matsotska és az edzője Oleg Matsotskyy hagyták abba a versenyzést, ezzel tiltakozva az ukrán hatóságok tüntetők elleni erőszakos fellépése ellen.

A sportoló és az edzője mélységes felháborodásukat fejezték ki Viktor Janukovics elnök miatt, aki ahelyett, hogy a konfliktus békés rendezésére törekedne, hagyta, hogy vérbe fulladjanak a Majdanon a rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapások.

erőszak, Kijev, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Helyszíni beszámolók szerint a rohamrendőrök a délelőtti órákban elkezdtek kivonulni a központi térről, de a tiltakozó akció irányítói hangosbeszélőkből arra figyelmeztetik a tüntetőket, hogy ez csupán taktikai visszavonulás, és újabb rendőri roham várható. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a rohamrendőri osztag, a Berkut egyes tagjai átállnának a tüntetőkhöz, ha szavatolják a biztonságukat. Ezt más forrásokból egyelőre nem erősítették meg.
KAPCSOLÓDÓ:

Közben a belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a tüntetők "nyíltan" lőfegyvert használtak a rendőrök ellen, orvlövészek támadják őket, és ismeretlen eredetű mérgező anyagot is bevetettek ellenük. Huszonhárom rendőr megsebesült a tárca közlése szerint.

Az elnök fegyvernyugvási megállapodást kötött az ellenzékkel

Viktor Janukovics ukrán elnök szerda este kötött fegyvernyugvási megállapodást a három ellenzéki vezetővel - Arszenyij Jacenyukkal, Vitalij Klicskóval és Oleh Tyahnibokkal -, és abban is megegyezett velük, hogy újabb tárgyalások kezdődnek a vérontás megállítása érdekében. Ennek ellenére csütörtök reggel ismét összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Kijev központjában.

A radikális ellenzék nem tartja be a fegyvernyugvást

A kijevi tüntetők radikális szárnya, a Jobb Szektor nevű csoport nem hajlandó betartani a "fegyvernyugvást", amelyben az ukrán államfő állapodott meg az ellenzék három vezetőjével. Dmitro Jaros, a Jobb Szektor vezetője közölte csütörtök reggel, hogy csoportja nem írt alá "semmilyen megállapodást", és nem hajlandó betartani a fegyvernyugvást - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Nőtt a halottak száma

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott csütörtök reggel, hogy már 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak. A tárca összesítése szerint 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt.

A tájékoztató kiadása óta arról számolt be a kijevi média, hogy meghalt még egy tüntető. Közölt egy képet is, amelyen az úttesten fekvő, takaróval lefedett holttest látható.

Kiürítik a miniszterelnöki hivatalt, a parlamentet és a Kijev szállodát 

A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese közölte: a kormánypalota dolgozói azt az utasítást kapták, hogy hagyják el az épületet. Ugyanezt az utasítást kapták a parlament épületének dolgozói is, és a képviselőkkel együtt már távoznak is a törvényhozásból.

Evakuálják továbbá a parlament közelében lévő Kijev szálloda vendégeit és dolgozóit is, ebben szállodában laknak a parlamenti képviselők a plenáris ülések idején.

Ukrajnában ma gyásznapot tartanak az elmúlt napokban elhunytak emlékére.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Amennyiben tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI