2014. február 12., szerda

Székely siker Szocsiban: Miklós Edit 7. lett lesiklásban! (VIDEÓ)

A csíkszeredai születésű Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve hetedik helyen végzett lesiklásban a szocsi téli olimpia szerdai versenynapján.


téli sportok, téli olimpiai játékok, Szocsi, lesiklás, Miklós Edit, alpesi-síverseny

A versenyszám másik magyar indulója, Berecz Anna 35. lett, a győzelmet holtversenyben a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin szerezte meg.

A csíkszeredai versenyző - aki hétfőn 16. lett szuperkombinációban - 25-ös rajtszámmal vághatott neki a 2713 méter hosszú pályának, melyen a szokatlan meleg, napsütéses idő az elsők között indulóknak kedvezett. A 2011 januárja óta magyar színekben versenyző sportoló ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt, az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem az esélyesek közé sorolt Maze és meglepetésre győztes Gisin nyakába kerül, ők 71 századmásodperccel voltak gyorsabbak Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői szuperkombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

Az alpesi számok között leggyorsabb szakágként kiemelkedő fontosságú és népszerűségű lesiklás felettébb meleg időben kezdődött helyi idő szerint 11 órakor, a szurkolók kolompokkal, zászlókkal felszerelkezve érkeztek és minden egyes célba érkezőt nagy ovációval fogadtak. 

Az első indulók közül hamar kiderült, hogy Gisin siklott úgy végig a pályán, hogy az ő idejét kell felülmúlnia annak, aki nyerni akar. A 28 éves svájci, aki pályafutása során két vk-sikert aratott lesiklásban, főleg a pálya alsó, már lankásabb részén tűnt verhetetlennek, ott még a legjobbakra is fél másodpercet vert rá.

Az esélyesek közül Gisin honfitársa, Lara Gut jött elsőként, de hiába volt az utolsó ellenőrzőpontnál 12 százados előnye, végül tízzel kikapott Gisintől, s láthatóan elégedetlen volt, hogy nem vette át a vezetést. A háromszoros vb-második, ezúttal végül bronzérmes, 22 éves Gut pályafutása első nagy olimpiai sikerét érte el. 

Őt követően Görgl és Höfl-Riesch viszont meg sem tudta közelíteni Gisint. A 30 éves, kétszeres világbajnok Maze aztán agresszív síeléssel tetemes, 38 százados előnyt szerzett a cél előtti mért pontig, ez pedig arra volt elég Gisinnel szemben, hogy éppen az élre kerüljön - holtversenyben. Így Maze a Vancouverben óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban elért ezüstje után megszerezte a hőn áhított aranyat, amelynek annyira örült, hogy a célterületen hógolyóval lepte olimpiai bajnok társát, a még mindig hitetlenkedő Gisint.

téli sportok, téli olimpiai játékok, Szocsi, lesiklás, Miklós Edit, alpesi-síverseny,
A 25-ös rajtszámmal aztán Miklós Edit rugaszkodott neki a pályának az 1755 méteres magasságból. Rögtön az elején egy bal kanyarnál lecsúszott az ideális ívről, s kissé bizonytalankodott a felső szakaszon, ez pedig meglátszott az idején, ugyanis a második ellenőrző pontig 57 századra hízott a hátránya. Csakhogy innentől ellenállhatatlanul síelt, a legmeredekebb részre ráfordító rendkívül éles bal kanyart, amely még a legnagyobbaknak is gondot okozott, sikerült szűken vennie és ennek a sebessége sem látta kárát, ugyanis 101 km/h-s sebességgel száguldott a cél felé, a harmadik és negyedik ellenőrző pont között egy századdal még csökkentette is a hátrányát. Az utolsó, már könnyebb szakaszon 62-ről 71-re nőtt a különbség, de ez elképesztően jónak számított, mert ez volt az a rész, amelyen Gisin mindenkit nagyon megvert.

Az MTK versenyzője amikor beért a 965 méteren fekvő célba és megpillantotta a hatodik helyét, felemelte a kezét és mosolygott egyet. A 25 éves versenyző addig nem hagyta el a célterületet, amíg Berecz Anna utolsó előttiként le nem csúszott.

alpesi-síverseny, lesiklás, Miklós Edit, Szocsi, téli olimpiai játékok, téli sportok,

Az alpesi sí versenyek pénteken a férfiak szuperkombinációjával folytatódnak, a nők pedig - köztük Miklós Edittel és Berecz Annával - legközelebb szombaton szuper-óriásműlesiklásban szerepelnek.

Miklós Edit: nem a levegőbe beszéltem

Bár Miklós Edit pontszerző helyet tűzött ki magának célként a szocsi téli olimpia szerdai női lesikló számában, úgy vélte, nem szabad elégedetlennek lennie azzal, hogy végül hetedikként egy pozícióval lemaradt erről, mert így is bebizonyította, nem a levegőbe beszélt.


téli sportok, téli olimpiai játékok, Szocsi, lesiklás, Miklós Edit, alpesi-síverseny,

"Amikor a célba érkezéskor megláttam, hogy hatodik helyen állok, arra gondoltam, megcsináltam" - mondta a futamot követően a csíkszeredai születésű versenyző, aki hozzátette, az sem bántotta, amikor rögtön utána megelőzte őt a norvég Lotte Smiseth Sejersted.
Nem szabad emiatt elégedetlennek lenni, mert ez így is jó, a célom teljesült, mindenkinek bebizonyítottam, hogy nem a levegőbe beszéltem.
Arra a kérdésre, hogy mi a titka a mostani kiváló szereplésének, úgy válaszolt, a rengeteg munka, a síszövetség támogatása és a kitartás. Miklós Edit hétfőn szuperkombinációban lett 16., ami akkor minden idők legjobb magyar ötkarikás eredménye volt az alpesi sízők között, s most ezt sikerült jócskán túlszárnyalnia.
A pálya első felén rontottam, nem jó íven síeltem, de amikor az igazán meredek részre értem, ott mindent beleadtam, a pálya alsó szakaszán pedig éreztem, hogy gyors vagyok. Nem zavart meg a fenti hibám, mert rajttól célig harcolni kell, ugyanis mindenki hibázik, senki nem tud tökéletes pályát menni" - idézte fel futamát a 25 éves versenyző, akinek a jelenlegi világkupaszezonban a 12. hely volt a legjobbja. 
Az MTK versenyzője kifejtette, sikeréhez az kellett, hogy kockáztatott, s végig a határon síelt. Arra a kérdésre, hogy a vk-szezonban eddig miért nem sikerült ennyire jó helyezést elérnie, azt válaszolta, ő az olimpiára készült, mert aki itt rajthoz áll, az aranyért indul harcba.
Nem néztem a verseny első felét, csak magamra koncentráltam, így nem befolyásolt, hogy sokan az esélyesek közül kiestek. Azért kockáztattam, mert tudtam, hogy most van esélyem az igazán jó eredményre. Remélem, ez az igazi karrierem kezdete! - mondta Miklós Edit, aki Vancouverben - még román színekben - kiesett lesiklásban, ráadásul meg is sérült, így a folytatásban ott már nem állt rajthoz.
A magyar állampolgárságot éppen a legutóbbi olimpia után, 2010 októberében megkapó alpesi síző szombaton még szuper-óriásműlesiklásban, majd jövő hét kedden óriás-műlesiklásban indul. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, előbbi számban érhet el jó eredményt, főleg most, hogy már nincs veszítenivalója. Azt ígérte, ott is mindent belead.


Miklós Edit hetedik helye eddig a magyar csapat legjobb eredménye a szocsi játékokon.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.

Forrás: MTI